Návrh SPD na zavedení přímé volby starostů vláda asi zamítne

Zavedení přímé volby starostů a hejtmanů, jak je znovu navrhli poslanci SPD, u dosluhující vlády ANO a ČSSD zřejmě narazí. Kabinet by měl podle podkladů pro pondělní schůzi upozornit na to, že v dosavadních debatách o případné přímé volbě hlav samospráv nezazněly zásadní argumenty, které by takovou změnu zdůvodnily. Kabinet v demisi pošle zákonodárcům k ústavní novele zřejmě záporné stanovisko.

Předkladatelé si od ústavní novely slibují mimo jiné větší odpovědnost přímo volených starostů a hejtmanů ke spravovanému majetku. Funkční období starostů a hejtmanů by bylo z ústavy čtyřleté a podrobnosti jejich volby by musel stanovit zákon. Kabinet by měl podle podkladů předkladatelům vytknout, že nenastínili ani obecnou představu o systému jejich volby a o předpokládaném zvýšení jejich pravomocí. Účinnost novely navrhli poslanci SPD k lednu 2023, podle vládních legislativců není s ohledem na nutné změny dalších zákonů reálná.

Nyní volí starosty a hejtmany zastupitelstva, stejně jako ostatní radní. Poslanci SPD tvrdí, že za současného stavu nemají starostové a hejtmani dostatečně silný mandát pro kroky, které by místní obyvatelé sice uvítali, ale zastupitelstva s nimi nesouhlasí.

V minulém volebním období se ústavní novela o přímé volbě starostů a hejtmanů dostala ve Sněmovně po rozsáhlé debatě do druhého čtení. V něm poslanci projednávání předlohy přerušili a do voleb se k němu nevrátili. Kritici tvrdili, že pokud by byl návrh SPD schválen, nastal by chaos a rozvrat komunální politiky. Vzhledem k tomu, že jde o změnu ústavy, byla by pro její přijetí nutná třípětinová většina v obou parlamentních komorách.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy