Návrhy SPD na vyšší slevy a nižší daně ve vládě asi neprojde

Návrhy poslanců opoziční SPD na zvýšení daňových slev a na snížení daně z příjmů malých firem se na pondělním jednání vlády zřejmě setkají s jejím nesouhlasem. Poslanci SPD chtějí snížit dan z příjmů firmám s obratem do tří milionů korun až na 15 procent.

V druhém návrhu chtějí mimo jiné zvýšit daňovou slevu poplatníkům tak, že by jim měsíčně zůstalo o 1035 korun víc. Vláda mimo jiné uvádí, že v současné době nelze s navrhovaným snížením přímé daňové zátěže pro všechny daňové poplatníky souhlasit. Stojí to v návrzích stanovisek na vládním webu.

Hnutí SPD argumentuje hlavně tím, že se řada daňových slev nezvyšovala již 12 let. SPD chce zvýšit základní daňovou slevu slevu z nynějších 24.840 korun ročně na jedenapůlnásobek této částky, tedy na 37.260 korun.

Stejně tak chce SPD zvýšit daňovou slevu na manžela nebo manželku bez vlastních příjmů. Zvýšit by se měla také na 37.260 korun a měla by se posunout hranice příjmů, do níž může druhý z manželů tuto slevu uplatnit. Slevu na manžela může druhý z manželů uplatnit tehdy, pokud manžel či manželka nemá vlastní příjmy převyšující 68.000 korun ročně. SPD chce tento limit posunou rovněž o polovinu na 102.000 korun. Zvýšit se mají i další slevy.

Vláda mimo jiné poukazuje na to, že předkladatelé nepředložili analýzu, která by odůvodňovala navrhované zvýšení slev. Podle vlády lze dopady této změny na veřejné rozpočty odhadnout až na 46 miliard korun, ale návrh nepočítá s kompenzací. Ministerstvo financí v připomínkovém řízení mimo jiné uvedlo, že se v minulých letech zvyšovaly daňové slevy na děti. Ministerstvo uvádí, že zvyšováním čistých příjmů jednotlivců povede ke ztrátě těch sociálních dávek, které jsou od tohoto čistého příjmu odvislé. Podle něj není žádoucí vytvářet změnou zákona o daních z příjmů vytvářet takové podmínky, které by ke ztrátě dávek vedly.

Vláda zřejmě odmítne i další návrh SPD, aby firmy s ročními tržbami do tří milionů platily 15procentní daň z příjmů místo nynějších 19 procent. Klesla by tak jejich daňová zátěž. Poslanci SPD navrhují i přechodné ustanovení, které by umožnilo uplatnit nižší sazbu daně již za letošní rok. Změna by měla platit od 1. ledna příštího roku.

Podle návrhu vládního stanovisko je navržená úprava nesystémová a zvýšila by administrativní náročnost daňového systému. Zakládala by také nerovné postavení mezi daňovými subjekty a snižovala by motivaci poplatníka plnit daňové povinnosti. Z technického hlediska je navrhovaná úprava nejasná, zmatečná a daň je proto na jejím základě nespravovatelná, uvedla vláda.

Bez ohledu na stanovisko vlády dostanou materiál k projednání poslanci. Není ale jasné, zda se k němu ve zbytku volebního období dostanou.

Související

Více souvisejících

Daně Vláda ČR Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy