NBÚ chce změny v oblasti utajovaných informací, návrh projedná vláda

Novou definici utajované informace či snížení administrativní zátěže v souvislosti s osvědčeními a doklady o bezpečnostní způsobilosti má přinést novela zákona o ochraně utajovaných informací, kterou se bude v pondělí zabývat vláda.

Podle Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), který předpis předložil, současné znění zákona ne zcela odpovídá aktuálním tendencím a potřebám praxe v oblasti utajovaných informací. Změny to mají zohlednit či zapracovat také některé unijní požadavky.

NBÚ upozorňuje na to, že stávající definice nepokrývá všechny možné podoby utajované informace a spojuje ji se zaznamenáním na nějaký nosič. "Přitom utajovaná informace může existovat sama o sobě i bez takového zaznamenání na nosič, například v ústní podobě," argumentuje návrh. Nová definice tak už nebude pracovat s tím, že utajovaná informace je zaznamenána na nějakém nosiči. Definuje ji jako informaci v jakékoliv podobě označenou podle zákona, jejíž vyzrazení nebo zneužití může způsobit újmu zájmu ČR nebo může být pro její zájmy nevýhodné.

To s sebou přináší nutnost popsat utajovaný dokument, na kterém je informace zaznamenána. "Ten doposud v zákonné právní úpravě chyběl, kdežto praxe a prováděcí právní předpisy s tímto pojmem pracují každodenně," zdůvodňuje novela. Utajovaným dokumentem by se tak podle předpisu měl rozumět jakýkoli fyzický záznam utajované informace bez ohledu na jeho podobu.

Nově by měla být také delší platnost osvědčení fyzické osoby a podnikatele. Pro informace v režimu tajné a důvěrné by se prodloužila na deset let ze současných sedmi, respektive devíti let. U přísně tajných informací by zůstala pětiletá lhůta. "Uvedená úprava je v souladu s úpravou NATO a současně sníží administrativní zátěž držitelů osvědčení," píše NBÚ.

Ochranu utajovaných informací změna podle úřadu neohrozí, protože i nadále po celou dobu platnosti osvědčení fungují kontrolní zákonné mechanismy, zda držitelé stále splňují podmínky. Na dvojnásobek z nynějších pěti let by se měla prodloužit i platnost dokladu o bezpečnostní způsobilosti.

Návrh by měl podle NBÚ také podstatným způsobem snížit administrativní zátěž. "Navrhuje se oproti stávající úpravě stanovit, že v případě změny některého údaje obsaženého v dokladu vydá NBÚ doklad nový," stojí v návrhu.

Na příslušné osoby tak nebude kladen požadavek, aby v případě změny údajů písemně požádaly NBÚ o vydání nového dokladu. Podobná úprava by se měla týkat i samotného osvědčení, kde dnes bez příslušné žádosti fyzické osoby či podnikatele do 15 dnů hrozí bez dalšího zánik přístupu k utajované informaci.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

NBÚ (Národní bezpečnostní úřad) Vláda ČR zákony

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 43 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy