Ne mým jménem. TOP 09 spustila petici, týká se premiéra Babiše

Na internetu i sociálních sítích koluje elektronická petice, jejímž podpisem se jednotliví signatáři distancují od postoje české vlády, která vyjádřila nesouhlas s rezolucí Evropského parlamentu týkající se střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Snaží se tím vyjádřit, že vláda nereflektuje názor všech občanů. Záštitu nad ní převzalo vedení TOP 09.

"Nesouhlasíme s postojem vlády a přejeme si, aby odmítnutí rezoluce projednala na příští schůzi Poslanecká sněmovna," zní v úvodu.

Jako první důvod nesouhlasu uvádí petice skutečnost, že českého premiéra zná už snad celá Evropa, a to nikoliv díky jeho politickým zásluhám, nýbrž kvůli střetu zájmů a kumulaci politické, mediální a byznysové moci.

Druhým je fakt, že je Babiš největším příjemcem eurodotací, jehož střet zájmů poškozuje dobré jméno Česka v rámci EU, na což doplácí české firmy a podnikatelé, vyjma Agrofertu. 

Kritikou nešetří opoziční TOP 09 ani směrem k vládní ČSSD, která je vůči koaličnímu ANO příliš poslušná, nekritická až podlézavá (proti rezoluci Evropského parlamentu se vymezili i sociální demokraté), a která nedostává svým slibům, když vládne s oligarchou zajímajícím se pouze o svůj vlastní byznys. Zmiňuje se také o tom, že příslušný dokument navíc ani nebyl sepsán lidmi ve Strakově akademii, nýbrž týmem holdingu z Průhonic.

V petici rovněž stojí, že jsou české úřady vůči premiérovi slabé, jelikož posouzení případného střetu zájmů záleží z velké části na Babišově čestném prohlášení. "Vážně ještě někdo věří tomu, že má ředitel hnutí ANO vůbec nějakou čest?," pokládají si autoři řečnickou otázku.

"Premiér Babiš svým jednáním podkopává důvěru občanů v evropské instituce. Pokud peníze daňových poplatníků a občanů unijních států bude z Bruselu čerpat jen hrstka velkopodnikatelů s Babišem v čele, ohrozí tím naši budoucnost v Evropě," uvádí petice v pátém a posledním bodu.

"Pro všechny občany EU musí platit stejná pravidla. Pokud Andrej Babiš jedná v duchu svých zájmů, pak se jedná o ohrožení českých zájmů ve společné Evropě. Je správné, že v takové chvíli Evropský parlament nemlčí. Europoslanci jej vyzvali k prodeji Agrofertu, zastavení dotací pro holding nebo rezignaci. Babiš si zvolil cestu diskreditace europoslanců. Mlčet teď nesmíme ani my. Pokud souhlasíte, připojte svůj podpis k této výzvě a dejte najevo, že vláda nemluví Vaším jménem," vyzývají předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a 1. místopředseda strany Tomáš Czernin.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš top 09 Markéta Pekarová Adamová Tomáš Czernin petice

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Medvěd na Slovensku pronikl do ulic třicetitisícového města. Zranil několik lidí

Medvědi dělají na Slovensku v posledních dnech pořádný rozruch. Po tragickém incidentu v Demänovské Dolině zemřela jednatřicetiletá Běloruska, v neděli se pak šelma proháněla ulicemi třicetitisícového Liptovského Mikuláše. Pět lidí utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy