Nečasův právník obvinil soud, že jednal nezákonně

Advokát bývalého premiéra Petra Nečase Adam Černý zváží další kroky v případu takzvaných trafik pro poslance ODS. Nesouhlasí s postupem pražského městského soudu, který sdělil výsledek odvolacího jednání v kauze dříve médiím než zúčastněným stranám.

Právník to dnes sdělil ČTK. Odvolací senát ve středu zrušil osvobozující verdikt nad Nečasem a jeho manželkou Janou Nečasovou (dříve Nagyovou). Případ trafik vrátil k novému projednání a nařídil připustit jako důkaz odposlechy, jejichž provedení prvoinstanční soud zamítl. Soudce Richard Petrásek to po skončení neveřejného jednání řekl České televizi (ČT).

"Jedná se o nezákonný postup ze strany soudu," uvedl Černý. Svůj další postup však nechtěl prostřednictvím médií avizovat. Vyjádření soudu ČTK shání. Černý i advokát Jany Nečasové Eduard Bruna ve středu shodně uvedli, že jim nebylo rozhodnutí soudu doručeno a neměli možnost se s ním seznámit.

V kauze takzvaných trafik pro poslance ODS zprostil Obvodní soudu pro Prahu 1 loni v srpnu Nečase, jeho ženu a někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka obžaloby z podplácení. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Prvoinstanční soud v případu nepřipustil jako důkaz odposlechy.

Obvodní soud tehdy zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Státní zástupce se proti oběma rozhodnutím na místě odvolal. I zastavení stíhání Nečasové bude muset nižší soud na pokyn odvolacího senátu opět projednat. Nečasová dostala podle obžaloby jako ředitelka premiérova kabinetu dary, například drahé kabelky, dohromady za více než deset milionů korun.

Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová a Boček slíbili v roce 2012 poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu. Nečasovi a Bočkovi hrozí až šest let vězení, Nečasové až osm. Kauza trafik přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas soudy

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy