Nejsme diktatura Babiše. Senátoři odmítli úvahy o posílení vlády v krizovém období

Senátoři odmítli úvahy ministerstva obrany o posílení vlády či premiéra v případě, že se Parlament v době krize nebude schopen sejít. Bez souhlasu Senátu změna ústavy přijata nebude, upozorňovali dnes ve svých reakcích zástupci opozice, která má v horní komoře většinu.

Proti případné úpravě se postavil i šéf ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala, podle něhož je to změna nejen nešťastná, ale i nepřijatelná. 

"Je potřeba to jasně odmítnout, není to vůbec potřeba," uvedl Fiala na tiskové konferenci své strany. Parlament podle něj prokázal, že je schopen jednat operativně. "Vláda by spíš než vymýšlením toho, jak si posílit pravomoci a jak dát všechnu moc do rukou premiéra, měla přemýšlet nad tím, jak věci dělat rychle, správně a otevřeně," prohlásil.

Podobně odmítavě se k návrhu, který vypracovalo ministerstvo obrany pod vedením Lubomíra Metnara (za ANO), postavil předseda senátorů STAN a TOP 09 Petr Holeček. "Neumím si představit, že by obdobný návrh prošel Senátem. Senát osekávání svobod a nedemokratickou dělbu moci určitě nepřipustí," uvedl předseda nepočetnější senátorské frakce.

"Ministr obrany chce posílit pravomoci vlády a premiéra na úkor Parlamentu v době krize. Ve stínu dění v Maďarsku to zní dost hrozivě. Ale cesta k tomu vede jen přes změnu ústavního zákona. A ten nelze změnit proti vůli Senátu. Děkujeme panu ministrovi, že ukazuje význam Senátu, uvedl šéf senátorského Klubu pro liberální demokracii - Senátr 21 Václav Láska.

Ministr obrany chce posílit pravomoci vlády a premiéra na úkor parlamentu v době krize. Ve stínu dění v Maďarsku to zní dost hrozivě. Ale cesta k tomu vede jen přes změnu ústavního zákona. A ten nelze změnit proti vůli Senátu. Děkujeme panu ministrovi, že ukazuje význam Senátu ?

— Václav Láska (@VaclavLaska) March 31, 2020

"Ostře protestuji. Nejsme diktatura Andreje Babiše a není normalizace. Přestaňte přepisovat Ústavu. Premiér nesmí svévolně rozhodovat bez parlamentu," rozhořčil se předseda senátního výboru pro obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý).

Ministr obrany navrhl posílit roli armády, premiér by už nepotřeboval vládu ani parlament. Ostře protestuji! Nejsme diktatura Andreje Babiše a není normalizace. Přestaňte přepisovat Ústavu! Premiér nesmí svévolně rozhodovat bez parlamentu!

— Pavel Fischer (@PavelFischer) March 31, 2020

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht označil materiál ministerstva obrany za vypuštěný balónek, který byl otestován. "Nikdo rozumný lžím pana premiéra o demokracii věřit nebude, většina veřejnosti, která není v detailu nahlodána," uvedl na twitteru. Reagoval tak na vyjádření Babiše, že s návrhem ministerstva nesouhlasí a že projednávání zastavil. Metnar označil zveřejnění dokumentu v nynější době za nešťastné.

Vypuštěny balónek otestován. Nikdo rozumný lžím pana premiéra o demokracii věřit nebude, většina veřejnosti, která není v detailu nahlodana. https://t.co/GnzoaZuUB7

— Lukáš Wagenknecht (@WagenknechtLuk) March 31, 2020

Materiál nabízí doporučení odborné skupiny, která od roku 2015 posuzovala možnosti řešení krizových situací. Podle něj by v neodkladných situacích, kdy se nemůže sejít Parlament, mohla vyhlásit stav ohrožení státu vláda, případně i jen premiér.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Lukáš Wagenknecht Václav Láska Pavel Fischer Vláda ČR Andrej Babiš Lubomír Metnar

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 9 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy