Největší problém nebylo NATO? Diplomat na rovinu přiznal, co Češi udělali

Dvacet let uplynulo od chvíle, kdy Česká republika oficiálně vstoupila do Severoatlantické aliance (NATO). Paradoxně ale nebylo až tak těžké se do ní dostat, největší boj se sváděl jinde.

Podle bývalého velvyslance při Severoatlantické alianci Karla Kovandy bylo na celé věci nejsložitější přesvědčit Čechy, že vstup do NATO je dobrý nápad.

"Nejsem si jist, jestli jsme to úplně zvládli. Například v Polsku dodnes panuje velké protiruské smýšlení, u nás bylo vždy trochu vlažnější. Česká veřejnost v té době necítila potřebu přecházet z jednoho vojenského svazku do druhého," řekl pro Českou televizi velvyslanec.

Někteří lidé dnes žádají, aby z paktu Česko vystoupilo a bylo samostatné, to ale diplomat považuje za nesmyslné. "Neutralita jakožto pojem s koncem studené války vyčpěl," uvedl.

Česko by navíc samo o sobě moc neobstálo. Nemůže se srovnávat například se Švýcarskem, které je podle něj "po zuby vyzbrojené". My navzdory investicím do armády ne.

Nepopírá ale, že i NATO má své chyby. "Jsou tam praskliny, které snižují naši důvěru v NATO, zejména prasklina mezi Spojenými státy a Evropou, která je daná politikou prezidenta Trumpa. Ale i v Evropě existují takové praskliny," přiznal.

I tak si ale myslí, že je Aliance úspěšná. "V základní oblasti, o niž NATO jde, která se znovu vyšvihla do přední pozice v posledních třech až pěti letech – obraně proti Rusku – tam je Aliance zásadní, jednoznačná a úspěšná. I když si Turecko nakupuje ruské zbraňové systémy," uvedl.

Nyní považuje za důležité, aby Česko definovalo svou zahraniční politiku. "V době, kdy někteří politici dávají sluchu proruským separatistům na Krymu, případně v Donbasu, je důležité, aby premiér zdůraznil, že zahraničněpolitickým zájmem naší republiky je ukrajinská nezávislost a svrchovanost," řekl televizi velvyslanec.

Související

Více souvisejících

NATO Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy