Několik poslanců chce do Senátu. Říjnové volby mohou obměnit složení Sněmovny

Říjnové senátní volby mohou obměnit složení Sněmovny. O místo v horní komoře se bude ucházet sedm poslanců, a to tři z KSČM a po dvou z hnutí ANO a z ODS. Pokud by se stali senátory, poslanecký mandát by jim zanikl a jejich místo v dolní komoře by obsadili náhradníci.

Za vládní hnutí ANO kandidují do Senátu úřadující předseda sněmovního školského výboru Karel Rais a místopředseda bezpečnostního výboru dolní komory Jiří Mašek. Rais se v obvodu Brno-město utká s dalšími deseti kandidáty, mezi něž patří i bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Někdejší ředitel krajské záchranné služby Mašek bude mít za konkurenta v obvodu Hradec Králové mimo jiné nynějšího senátora Jaroslava Malého, který byl před šesti lety zvolen za ČSSD a teď mandát obhajuje jako nezávislý kandidát. V obvodu se chce dostat do horní komory celkem 11 lidí.

Někdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se bude ucházet o senátorské křeslo v obvodu Praha 1 vůči dalším sedmi uchazečům, třeba proti současnému senátorovi Václavu Hamplovi (za KDU-ČSL) nebo bývalému řediteli pražské zoo Petru Fejkovi (za Iniciativu občanů). V obvodu Kladno se pokoušejí dostat do Senátu hned dva poslanci, vedle někdejšího ministra zemědělství a dopravy Petra Bendla (ODS) také předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Senátorský mandát tam obhajuje Jiří Dienstbier (ČSSD), celkem v obvodu kandiduje 13 lidí.

Za KSČM se ucházejí o místo senátora také předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik a člen zahraničního a zdravotnického výboru Daniel Pawlas. Kováčik má v obvodu Znojmu šestici konkurentů, mezi něž patří starostové Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) a Znojma Jan Grois (ČSSD, za Starostové a osobnosti pro Moravu). Pawlas se utká v obvodu Frýdek-Místek s devíti protikandidáty, senátorský post tam obhajuje Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Kvůli kandidatuře do horní komory v obvodu Přerov se už koncem července vzdal poslaneckého mandátu Petr Vrána (ANO), který je také náměstkem hejtmana Olomouckého kraje a přerovským radním. Ve Sněmovně ho nahradila starostka Vranovic - Kelčic na Prostějovsku Irena Blažková (ANO).

Minulé ani předminulé řádné senátní volby v letech 2018 a 2016 ke změnám v dolní komoře nevedly. Předloni v senátním finále figuroval jediný poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), kterého tehdy na Náchodsku porazil bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). V roce 2016 se přestup ze Sněmovny do Senátu nepodařil tehdejšímu ministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD), bývalé ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO) ani poslancům Milanu Brázdilovi (ANO) a Pavle Golasowské (KDU-ČSL).

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Senátní volby Miroslava Němcová Miloslava Vostrá Pavel Kováčik Volby KSČM ODS Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 39 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

Změna času nastane posledního březnového dne. Ručičky se posouvaly už před více než sto lety

Meteorologové slibují, že nejvyšší teploty mohou o Velikonocích atakovat letní hodnoty. Příznačně k tomu, že v neděli začne letní čas. Třetí ze čtyř volných dnů tak bude o hodinu kratší. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy