Nemám signály, že by se Zeman vymezoval proti mému jmenování na post šéfa diplomacie, říká kandidát Lipavský

Kandidát na ministra zahraničních věcí Jan Lipavský nemá žádné signály, že by prezident Miloš Zeman měl k jeho osobě výhrady ohledně jmenování na post šéfa diplomacie v nově se tvořícím kabinetu Petra Fialy (ODS). A to i přesto, že favorit Pirátů nepodporuje stěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma a s hlavou státu se odlišují i při pohledu na politiku Číny a Ruské federace. „Doposud jsem ze strany pana prezidenta nezaznamenal žádné indicie, které by svědčily o tom, že by se proti mně vymezoval. Pouze v článcích médií patřících do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše si neustále čtu, jak je situace z Hradu proti mně vyhrocena,“ říká pro EuroZprávy.cz Jan Lipavský.

Ostře se vymezuje proti tvrzení, že by byl zastáncem proarabské rétoriky ve vztahu s Izraelem. Kandidát na ministra zahraničních věcí Jan Lipavský konstatuje, že nikdy v této problematice ani nenaznačil, že by šel proti směru Evropské unie. „Jakékoli nálepkování, které se nezakládá na pravdě, se mně příčí. Jde o naprosto neopodstatněné mínění. Pokud bych byl jmenován ministrem zahraničních věcí, reprezentoval bych na poli diplomacie názor celé vlády,“ má jasno.

Nejdříve jej čeká schůzka s budoucím premiérem Fialou

Bývalý místopředseda sněmovního zahraničního výboru nerozumí faktu, proč je neustále kritizován, že není zastáncem přestěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Kvůli nedořešení izraelsko-palestinské otázky, jejímž snad nejcitlivějším bodem je právě status Jeruzaléma, má naprostá většina zemí své ambasády v Tel Avivu s výjimkou například USA. „Můj názor ohledně zmíněné kauzy se neodlišuje od postojů předchozích ministrů zahraničí, a to dokonce ani stávajícího. Jsem s prezidentem Milošem Zemanem připraven debatovat o otázkách, kde nenacházíme vzájemnou shodu. Nejdříve je ale klíčový postoj Petra Fialy, který k hlavě státu ponese seznam navrhovaných ministrů,“ soudí. S kandidátem na budoucího premiéra a předsedou ODS Petrem Fialou by měl mít Lipavský schůzku. „Zatím není nutné oznamovat její termín.“

Český analytik dlouhodobě varuje před vlivem Číny a Ruska. Zástupce Pirátů byl otevřeně i proti snaze, aby se tendru dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech zúčastnily právě zmiňované velmoci. A v době, kdy Hrad proti vyřazení obou států protestoval a Zemanův ekonomický poradce Martin Nejedlý se vydal do Ruska, žádal, aby mu byl odebraný diplomatický pas. Po vypuknutí jarní kauzy Vrbětice zase pro EuroZprávy.cz Lipavský prohlásil, že Česká republika mohla vyhostit ještě více ruských diplomatů.

Jeho postoje si v rozhovoru pro novinky.cz pochvaloval i předseda Starostů a Nezávislých Vít Rakušan: „S Janem Lipavským jsem seděl v zahraničním výboru a musím konstatovat, že v zahraniční politice je opravdu zorientovaný. Je to člověk, který má veliký přehled, jazykově je kompetentní a nevnímal jsem u něj černobílé vidění světa,“ řekl Rakušan.

Lipavský, někdejší místopředseda sněmovního výboru pro obranu, se neobává, že by jeho a Zemanův rozdílný pohled na politiku Číny a Ruské federace, před jejímž vlivem Pirát varuje, mohl způsobit tak velký rozkol, který by mohl vyústit k nejmenování do čela šéfa tuzemské diplomacie. „Neustále slýchávám, že prezident Zeman hájí autoritářské režimy. Osobně jsem z jeho strany takovou aktivitu nezaznamenal. Ano, vůči těmto velmocem dělá ekonomicko - pragmatickou diplomacii, ale hájením autoritářským režimů bych takovou rétoriku rozhodně nenazýval. Znovu opakuji, jsem ochoten se s panem prezidentem sejít a problematické otázky probrat.“

Po ztrátě poslaneckého mandátu by na úřad měl více času

Manažer v oblasti informačních technologií v bankovnictví zdůrazňuje, že nemá žádné signály, které by svědčily o vymezování se prezidenta Miloše Zemana vůči jeho osobě jako budoucího ministra zahraničních věcí. „Pouze v článcích médií patřících do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše si neustále čtu, jak je situace z Hradu proti mně vyhrocena,“ říká. Při případném rokování s nejvyšším ústavním činitelem se Lipavský shodne, že Izrael je pro Českou republiky důležitým a strategickým partnerem. „A všichni si uvědomujeme, že dlouhodobě panují obavy o bezpečnost židovského státu. Pokud by na Blízkém východě vyeskaloval nějaký konflikt, bylo by nutné jej řešit na mezinárodní úrovni.“

Rodící se nová vláda, která bude složena z představitelů pětikoalice Spolu a PirStan se v podepsané dohodě zavázala k revidování vztahů vůči Číně a Ruské federaci. „Kromě toho je nutné, abychom v první řadě hájili zájmy České republiky a vytvářeli hodnotovou politiku.“ Lipavský, který v říjnových volbách neobhájil poslanecký mandát v Dolní komoře, predikuje, že díky absenci povinností zákonodárce by měl na vedení úřadu více času. „Nic dalšího by mě už nerozptylovalo a já bych se tak stoprocentně mohl koncentrovat na případnou novou roli.“

Po eventuálním nástupu do Černínského paláce by ve funkci ministra zahraničních věcí jako první zemi navštívil Slovensko. „Nemohl bych začít jinak než misí u našich východních bratrů,“ tvrdí pro EuroZprávy.cz aspirant Jan Lipavský, který už dříve v rozhovoru pro Deník N prohlásil, že by nynější ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) neměl vykonávat avizovaný post velvyslance ve Finsku. Výhrady má i k vyslání zástupce ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Petra Pirunčíka na Ukrajinu. Obě nominace letos schválila vláda Andreje Babiše (ANO).

Související

Jan Lipavský

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Pásmo Gazy

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Světový potravinový program (WFP) na poskytnutí humanitární pomoci v Gaze. O této rozhodnutí informoval dnes ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) prostřednictvím sociální sítě X. Tento příspěvek navazuje na pět milionů korun, které česká vláda vyčlenila pro palestinské civilisty prostřednictvím tohoto programu v lednu tohoto roku.

Více souvisejících

Jan Lipavský ministerstvo zahraničí Miloš Zeman diplomacie Izrael Petr Fiala (ODS) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 38 minutami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 1 hodinou

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy