Německý ministr Maas v Praze: Země, které nechtějí uprchlíky, musí pomáhat na místě

Země Evropské unie, které nechtějí přijímat uprchlíky, by se měly o to víc zapojit do boje s příčinami migrace. Při dnešní návštěvě České republiky to řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas. Podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) se Česko zaměřuje na řešení příčin uprchlické krize v Africe a na Blízkém východě. Podle něj ale není v zemi společenská shoda, která by umožnila debatovat o rozdělování uprchlíků, kteří přicházejí do EU.

Německo je podle Maase toho názoru, že se do řešení migrační problematiky musí zapojit všechny členské státy EU. Nečeká, že by Berlín na tomto postoji něco změnil. Německý ministr ale přiznal, že jeho země vnímá, že mezi státy EU není shoda na přístupu k rozdělování migrantů. Státy, které nechtějí uprchlíky přijmout, to podle něj musí vynahradit svým angažmá v zemích, kde problém vzniká.

Strategický dialog s Německem úspěšně pokračuje. S ministrem zahraničí @HeikoMaas jsme se shodli na prioritách 2019-2021. Posílíme mj. spolupráci ve výzkumu, školství, dopravě, klimatu či bezpečnosti. Chceme také více zapojit #Německo v rámci jednání #V4. ???? pic.twitter.com/dUMCQzAjA8

— Tomáš Petříček (@TPetricek) September 30, 2019

"Česká republika chce dobrovolně přispívat ke společnému řešení. Soustředíme se na to, abychom předcházeli migraci, bojovali s ní v Africe nebo na Blízkém východě," řekl Petříček. Připomněl, že Česko pomáhá partnerským státům v Evropě s ochranou hranic. Odmítl ale přijetí dohody, podle které by Česko muselo povinně přijímat uprchlíky na základě rozdělovacího mechanismu v EU. Podle něj na tom není politická ani společenská shoda.

Systém rozdělování uprchlíků odmítá premiér Andrej Babiš (ANO). "Já jsem potvrdil panu ministrovi, že Česká republika odmítá tyhle nápady, které jsme v minulosti xkrát odmítli, protože nejsou systémové a je potřeba, aby Evropa byla aktivnější při řešení těchto problémů," uvedl na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády.

Petříček se také ohradil proti tvrzení, že Česko nepřijímá žádné migranty. Upozornil, že kromě migračních proudů ze Středomoří přicházejí do Evropy i lidé z Východu a že Česko loni přijalo desítky tisíc lidí, mimo jiné z Vietnamu nebo z Mongolska.

Podle českého ministra rozdílný přístup Česka a Německa k migraci vzájemný vztah obou zemí nekomplikuje. Podle něj není nutné shodovat se ve všem, ale být schopni spolu mluvit i přes některé rozdílné postoje.

Související

Antony Blinken

Nord Stream 2 podrývá bezpečnost Ukrajiny, uvedl šéf americké diplomacie Blinken

Plynovod Nord Stream 2 je ruský geopolitický projekt podrývající bezpečnost Ukrajiny a hrozba pro energetické zabezpečení Evropy, řekl dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken. Na jednání se svým německým protějškem Heikem Maasem se zástupci obou států shodli, že budou společně i nadále stát proti ruským "provokacím" vůči Ukrajině.

Více souvisejících

Heiko Maas Tomáš Petříček migrace Praha EU (Evropská unie) Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy