Nemocnice budou mít zastropovány ceny energií a garantovány dodávky, řekl Válek

Všechna zdravotnická zařízení budou mít zastropovány ceny elektřiny i plynu. Zároveň mají pro příští rok garantovány dodávky energií v případě, že se jim je nepodaří vlastními silami smluvně zajistit. ČTK to dnes v Olomouci řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Opatření je součástí pondělního rozhodnutí vlády, která přistoupila k určení maximálních cen elektřiny a plynu.

"V podstatě jsme se domluvili na zastropování (cen energií) pro všechny typy zdravotnických zařízení bez ohledu na to, jestli je soukromé, státní nebo městské. Dohodli jsme se také, že státní distributor jim prodá elektřinu a plyn, pokud nemají smlouvu na příští rok," uvedl Válek. Ministerstvo zdravotnictví bude mít na starost centrální nákup energií pro státem zřizovaná zdravotnická zařízení, která smlouvy nemají, kraje pak pro vlastní nemocnice.

Vládou schválené zastropování cen podle Válka znamená, že zdravotnická zařízení příští rok nebudou za dodávky energií platit několikanásobek vyšší zálohy než letos. "Zálohy budou řekněme o třetinu, někde možná o polovinu vyšší, než byly na začátku roku, nebudou ale násobně vyšší," dodal Válek. Zdravotnická zařízení by si s takovým růstem nákladů na energie měla podle Válka umět poradit. "Úhradová vyhláška je dobře napsaná a pokud se budeme seriózně chovat a nebude, řekněme, brutální tlak na růsty platů zdravotníků o 20 procent, tak si myslím, že to není problém," míní Válek.

Například Fakultní nemocnice Olomouc má podle Válka roční obrat téměř deset miliard a její výdaje za energie činí 110 milionů korun. "Náklady na energie jsou velmi malá část nákladů zdravotnických zařízení. Ale i tak budou mít všichni smlouvu a zastropované ceny," dodal Válek.

Vláda na středečním mimořádném jednání stanovila maximální ceny elektřiny a plynu. Maloodběratelé, tedy domácnosti a živnostníci zaplatí za silovou elektřinu maximálně 6000 korun včetně DPH za jednu megawatthodinu (MWh), plyn bude stát maximálně 3000 korun za MWh. Vliv na výši záloh bude mít stanovení cenového stropu již v listopadu. Za stejné ceny by měly nakupovat energie i samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi.

Související

Více souvisejících

nemocnice Vlastimil Válek (TOP 09)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy