Neplacené volno na péči o postižené příbuzné u vlády asi narazí

Navrhovaný nárok na neplacené ošetřovatelské volno pro zaměstnance na péči o vážně postižené příbuzné zřejmě u vlády ANO a ČSSD narazí. Zákonodárcům kabinet pošle k novele skupiny poslanců koaličního hnutí podle podkladů pro pondělní schůzi vlády asi záporné stanovisko. Volno by mohlo podle předlohy trvat až rok, za splnění určitých podmínek.

Ošetřovatelské volno není v novele zákoníku práce podle vládních legislativců provázáno s již existující až tříměsíční ošetřovatelskou péčí. V praxi by to vyvolalo značné výkladové potíže, případně přímo zmatečnost, uvedli. Ošetřovatelská péče podléhá souhlasu zaměstnavatele a členové rodiny se při ní mohou střídat. Z nemocenského pojištění pak dostávají 60 procent základu svého příjmu.

Proti novele se v připomínkovém řízení postavily tři ze čtyř oslovených ministerstev včetně ministerstva práce a sociálních věcí. Pouze ministerstvo zdravotnictví se vyjádřilo neutrálně. Proti byly také například Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy.

Navrhované ošetřovatelé volno by podle předkladatelů podpořilo péči rodiny o její staré nebo vážně nemocné příbuzné. "Což v konečném důsledku sníží požadavky vůči různým veřejným institucím zaměřeným na péči o staré lidi a zároveň se tím posilují rodinné vztahy," napsali poslanci v důvodové zprávě k novele. Zaměstnanci by mohli toto volno podle autorů návrhu využít zejména v případech, kdy chtějí o příbuzného pečovat a zároveň si udržet pracovní místo.

Zaměstnanci by měli podle předlohy nárok na ošetřovatelské volno na péči o svého rodiče, prarodiče nebo potomka staršího 18 let. Zaměstnavatelé by volno museli poskytnout i v případě, že by se jednalo i o příbuzné ze strany manžela, manželky nebo registrovaného partnera či partnerky.

Příbuzní by museli mít podle novely přiznaný třetí nebo čtvrtý stupeň závislosti na pomoci jiných, nebo by se do těžké či úplné závislosti náhle dostali. Podmínka by podle předkladatelů bránila zneužívání ošetřovatelského volna. Zaměstnanec by na ně měl u jednoho zaměstnavatele nárok jen jednou na konkrétního člena rodiny, navíc by musel být v pracovním poměru aspoň jeden rok.

O předloze rozhodnou zákonodárci. Není však jisté, zda se s ní Sněmovna stihne vypořádat do konce volebního období.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR zdravotně postižení

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy