Neplacené volno na péči o postižené příbuzné u vlády asi narazí

Navrhovaný nárok na neplacené ošetřovatelské volno pro zaměstnance na péči o vážně postižené příbuzné zřejmě u vlády ANO a ČSSD narazí. Zákonodárcům kabinet pošle k novele skupiny poslanců koaličního hnutí podle podkladů pro pondělní schůzi vlády asi záporné stanovisko. Volno by mohlo podle předlohy trvat až rok, za splnění určitých podmínek.

Ošetřovatelské volno není v novele zákoníku práce podle vládních legislativců provázáno s již existující až tříměsíční ošetřovatelskou péčí. V praxi by to vyvolalo značné výkladové potíže, případně přímo zmatečnost, uvedli. Ošetřovatelská péče podléhá souhlasu zaměstnavatele a členové rodiny se při ní mohou střídat. Z nemocenského pojištění pak dostávají 60 procent základu svého příjmu.

Proti novele se v připomínkovém řízení postavily tři ze čtyř oslovených ministerstev včetně ministerstva práce a sociálních věcí. Pouze ministerstvo zdravotnictví se vyjádřilo neutrálně. Proti byly také například Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy.

Navrhované ošetřovatelé volno by podle předkladatelů podpořilo péči rodiny o její staré nebo vážně nemocné příbuzné. "Což v konečném důsledku sníží požadavky vůči různým veřejným institucím zaměřeným na péči o staré lidi a zároveň se tím posilují rodinné vztahy," napsali poslanci v důvodové zprávě k novele. Zaměstnanci by mohli toto volno podle autorů návrhu využít zejména v případech, kdy chtějí o příbuzného pečovat a zároveň si udržet pracovní místo.

Zaměstnanci by měli podle předlohy nárok na ošetřovatelské volno na péči o svého rodiče, prarodiče nebo potomka staršího 18 let. Zaměstnavatelé by volno museli poskytnout i v případě, že by se jednalo i o příbuzné ze strany manžela, manželky nebo registrovaného partnera či partnerky.

Příbuzní by museli mít podle novely přiznaný třetí nebo čtvrtý stupeň závislosti na pomoci jiných, nebo by se do těžké či úplné závislosti náhle dostali. Podmínka by podle předkladatelů bránila zneužívání ošetřovatelského volna. Zaměstnanec by na ně měl u jednoho zaměstnavatele nárok jen jednou na konkrétního člena rodiny, navíc by musel být v pracovním poměru aspoň jeden rok.

O předloze rozhodnou zákonodárci. Není však jisté, zda se s ní Sněmovna stihne vypořádat do konce volebního období.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR zdravotně postižení

Aktuálně se děje

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Západní vlády by nás měly namísto obviňování ocenit, vyzval Írán

Írán v pondělí vyzval Západ, aby "ocenil" jeho zdrženlivost vůči Izraeli v posledních měsících. Tento krok ze strany Teheránu následoval po nedělním útoku na Izrael, který byl reakcí na údajný izraelský nálet na íránské velvyslanectví v syrském Damašku.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy