Neprodloužení nouzového stavu je podle Hamáčka hazard se zdravím a životy

Neprodloužení nouzového stavu znamená hazard se zdravím a lidskými životy. Na twitteru to dnes uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Je připraven jednat o konkrétních opatřeních, handlování s hlasy za rušení opatření ale považuje za nedůstojné.

Při prodlužování nouzového stavu dosud menšinová vláda spoléhala na hlasy komunistů, ti ale pro další prodloužení nechtějí hlasovat. Hamáček se vyjádřil také k návrhu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k omezení pohybu lidí. Podle místopředsedy vlády by před dalším zpřísňováním měli být lidé motivováni, aby přijatá opatření dodržovali.

"Neprodloužit nouzový stav znamená hazard se zdravím a lidskými životy všech, bez ohledu na sympatie či antipatie k vládě nebo opozici. Jsem připraven jednat o konkrétních opatřeních, ale handlovat hlasy za rušení opatření je nedůstojné," napsal na twitteru Hamáček.

Podobně se ještě před rozhodnutím KSČM vyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO). Varoval, že neprodloužení nouzového stavu by znamenalo totální kolaps zdravotního systému, nekontrolované šíření epidemie a obrovský nárůst úmrtnosti.

Nepodpořit další prodloužení nouzového stavu, který nyní platí do 14. února, se dnes rozhodlo širší vedení KSČM. Komunisté se shodli na tom, že nutná opatření proti šíření epidemie může kabinet vyhlásit i bez toho, aby nouzový stav nadále trval.

Neprodloužit nouzový stav znamená hazard se zdravím a lidskými životy všech, bez ohledu na sympatie či antipatie k vládě nebo opozici. Jsem připraven jednat o konkrétních opatřeních, ale handlovat hlasy za rušení opatření je nedůstojné.

— Jan Hamáček (@jhamacek) February 5, 2021

Sněmovní opoziční strany se k očekávané další žádosti vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu staví spíše negativně. Předseda ODS Petr Fiala ČTK sdělil, že občanští demokraté nevidí důvody ke změně svého záporného postoje ve chvíli, kdy vláda působí rezignovaně a ministr Blatný říká, že opatření nefungují. Koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) chystá podle předsedy STAN Víta Rakušana plán ke zvládnutí pandemie do konce roku. Šéf Pirátů Ivan Bartoš jednání o podpoře nouzového stavu podmiňuje tím, že vláda podpoří klíčové návrhy uskupení.

V dalším vyjádření Hamáček reagoval na návrh Blatného, který chce na vládě projednat omezení pohybu lidí mezi kraji. "Nejdřív pojďme lidi motivovat, ať dodržují stávající opatření, než zpřísníme," poznamenal Hamáček. Ministerstvo vnitra má podle něj připravené varianty. Připomněl, že sociální demokracie navrhuje bonus pro lidi v karanténě, aby zůstali doma a nešířili virus. "Tady bych začal," napsal na twitteru.

Tripartita tento týden debatovala o bonusu 250 či 500 korun denně pro lidi v karanténě či o dočasném navýšení nemocenské pro všechny ze 60 na 90 procent redukovaného průměrného výdělku. Mělo by to lidi motivovat k testování a trasování.

Související

Vláda Petra Fialy

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli migrační vlně z Ukrajiny. Státu a samosprávám umožňoval stav nouze pružněji reagovat při ubytovávání lidí utíkajících před ruskou vojenskou invazí a umisťovat je i do některých prostor, kam by to jinak nebylo možné.

Více souvisejících

nouzový stav Jan Hamáček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy