Neprojednat rozpočet v legislativní nouzi by byl problém, říká Babiš. Oháněl se tabulkou

Pokud Sněmovna neprojedná vládou navrhované zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na 500 miliard korun v režimu legislativní nouze, byl by to velký problém. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Projednat předpis mimo režim legislativní nouze doporučil dnes na návrh opoziční ODS rozpočtový výbor komory. Doporučení výboru Sněmovna může přehlasovat a návrh probrat zrychleně. Pokud by se postupovalo podle návrhu výboru, bylo by to rozhodnutí proti občanům, řekl Babiš.

Premiér uvedl, že kabinet jedná o podpoře rozpočtu se všemi stranami. Ráno měl schůzku s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, jehož strana kabinet toleruje, chystá se mluvit ještě s lidovci. "Nejsme vláda, která je v každém případě závislá na KSČM, jednáme se všemi. Doufám, že najdeme konsensus a že se to rychle podpoří," uvedl Babiš. Pokud Sněmovna návrh na zvýšení schodku na 500 miliard rychle nepodpoří, všichni budou podle premiéra čekat na peníze.

Na dotaz, zda by mohl spor o rozpočet vést k předčasným volbám uvedl, že pokud by vláda své rozpočty nemohla prosadit, lze o tom uvažovat. "Nechci předčasné volby, ale v momentě, že by naše koaliční vláda nemohla prosadit rozpočty, které potřebuje, tak potom to samozřejmě může být otázka na stole," uvedl.

Nesouhlasí s tím, aby Sněmovna projednala návrh mimo režim legislativní nouze. Kritizuje proto doporučení výboru. "Je to velký problém, to rozhodnutí je proti občanům naší země, proti obcím, krajům, starostům, proti všem, je to absolutní nesmysl," uvedl. Opoziční strany podle něj dělají politiku proti zájmům každého občana.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připravuje po výtkách opozice ohledně nejasného určení peněz pozměňovací návrh, který peníze rozepíše do jednotlivých kapitol. Do rozpočtové rezervy by mělo jít asi 36 miliard korun. "My nevíme, co se stane, musíme mít nějaké rezervy," uvedl Babiš. Česko se podle něj z koronavirové krize má proinvestovat. "Rezerva 36 miliard není moc," konstatoval.

Novinářům přitom ukázal tabulku, která 138 miliard rezervy rozepisuje na jednotlivé investice. "Pokud to Sněmovna neschválí, nebudeme mít peníze pro obce 12,8 miliardy, program antivirus 12 miliard, dotace na sociální služby 5,2 miliardy, investice v sociální oblasti 400 milionů, sociální dávky, opatření proti suchu dvě miliardy, podpora lázeňství miliarda, obnova po povodních 500 milionů. Možná bude třeba miliarda," vypočítával.

Ukázal jsem novinářům seznam, kam konkrétně má jít 137 mld., o které chceme navýšit letošní rozpočet. A ten stejný dostane i opozice. Ať si ho detailně prostudují. Fakt mě štve to politikaření, které nás může přibrzdit a je proti zájmu hejtmanů, starostů a všech českých občanů. pic.twitter.com/ler0sFEwIV

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) June 16, 2020

Z opozice jedná kabinet dál s Piráty a lidovci. "Ostatní do toho jen hází vidle a bourají to. Nechtějí, abychom ty peníze dopravili do ekonomiky a podpořili zaměstnanost a tak dále," kritizoval Babiš. Nevyloučil ani to, že by Sněmovna jako celek mohla návrh projednat už dnes. "Čím dřív, tím líp," dodal.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Andrej Babiš Vojtěch Filip (KSČM) Poslanecká sněmovna ODS

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy