Nesnášíte Babiše? Proč nikdo neřeší jinou závažnou věc? Nejmladší zastupitel ťal do živého

Tadeáš Bača je nejmladším českým zastupitelem. V České televizi se zamyslel nad aktivitami, které vyvíjí spolek Milion chvilek. Zaráží ho ale, že řeší pouze premiéra Andreje Babiše. Jemu podobných lidí je totiž v Česku víc.

Bača si ještě před sobotní demonstrací na Letné neodpustil kritiku vůči hnutí. Tvrdí totiž, že mu chybí konkrétní program a obsah, sám přitom ale nezpochybňuje to, co dělá.

"Neříkám, že jsem v zásadním rozporu s tím, co spolek chce. Ale chybí mi tam obsah, který by oslovil širokou veřejnost a měl potom smysl. Ani sobotní demonstrací mě nepřesvědčili," řekl v pořadu Události, komentáře.

Podle mluvčího spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamina Rolla je ale chybějící program v pořádku. Upozornil, že hnutí není politickým uskupením. "Nemáme konkrétní program s konkrétními cíli, protože máme principiální požadavky, které mají ze své podstaty spojovat napříč politickou sférou. Proto nemůžeme zasahovat do některých konkrétních témat, protože by to tu scénu nutně tříštilo," vysvětlil.

Bača ale tvrdí, že by se spolek mohl spojit s některými politiky a například předložit zákon, který by omezoval kumulaci politické moci. Nechápe také vyhraněnost jen proti Andreji Babišovi.

"Milion chvilek kritizuje Babiše za to, že kulminuje mediální moc, ale už nekritizuje další oligarchy jako Bakalu a Kellnera, kteří to dělají také, ale ne napřímo. To je z mého pohledu zaprvé pokrytecké a zadruhé tomu chybí obsah. Je to útok na Babiše," uvedl.

"Na Babiše se soustředíme proto, že je předseda vlády a je ve střetu zájmů. Je ztělesněním propojení politiky a byznysu. Nicméně o oligarchizaci a i o Kellnerovi jsme mluvili obecně několikrát," opáčil Roll.

Související

Mikuláš Minář

Mikuláš Minář mezi elitou. The Times ho řadí mezi 20 vycházejících hvězd

Britský deník The Times zařadil hlavního organizátora loňských protivládních demonstrací v Česku Mikuláše Mináře mezi 20 vycházejících hvězd, které je dobré vést v patrnosti v nadcházejícím roce. Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii se ocitl ve společnosti osobností, jako je španělská princezna Leonor, nový bavorský premiér Markus Söder či ruský opoziční aktivista Jegor Žukov.

Více souvisejících

Demonstrace proti Babišovi (16. listopadu 2019) Milion chvilek pro demokracii

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy