NKÚ: Spolupráce úřadů v kyberbezpečnosti funguje, ale nemá schéma

Spolupráce státních úřadů v kyberbezpečnosti funguje. Chybí jí ale zatím jasné schéma a větší přehled o výdajích na zajištění bezpečnosti za jednotlivé úřady. Vyplývá to z výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), které dnes v tiskové zprávě oznámila mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

NKÚ prověřoval působení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a ministerstva vnitra v zajištění kybernetické bezpečnosti Česka za roky 2015 až 2019. "Kontrola ukázala, že se podařilo splnit většinu z prověřovaných úkolů Akčního plánu k Národní strategii kybernetické bezpečnosti České republiky na období let 2015 až 2020," uvedla mluvčí kontrolorů.

Kybernetická bezpečnost v ČR: stát má před sebou řadu výzev. Jejich podceňování může mít v budoucnu vážné dopady. Více informací zde: https://t.co/OVU1iA2EUf pic.twitter.com/zC2Tv6ZyMu

— NKÚ ČR (@NKU_CZ) November 2, 2020

Výhrady má ale NKÚ k formě spolupráce institucí. "Spolupráce Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a ministerstva vnitra sice funguje a v nedávné době významně pomohla při řešení útoků na zdravotnická zařízení, je ale nastavena jen na neformální úrovni a probíhá ad hoc," oznámili kontroloři. Spolupráce mezi NÚKIB, vnitrem a dalšími státními orgány stojí podle NKÚ především na osobních vazbách. Také se podle kontrolorů nepodařilo dokončit automatizovanou platformu pro sdílení informací o kybernetických hrozbách a incidentech.

Spolupráce s NÚKIB je podle vnitra velmi dobrá a pomohla při řešení kyberútoků na nemocnice i dalších incidentů. "NÚKIB v takových případech například poskytuje metodickou podporu, která výrazně pomáhá při přijímání opatření. Stejně tak předávání informací ze strany NÚKIB na ministerstvo vnitra dosud probíhá naprosto bez problémů. Velmi dobře fungující spolupráci budeme v souladu se zjištěními NKÚ dále formalizovat," sdělil ČTK mluvčí vnitra Adam Rözler. "Na řadě oblastí, které NKÚ označil za problematické, už intenzivně pracujeme. Například kybernetická bezpečnost ve zdravotnictví patří aktuálně k našim prioritám a stejně tak posílení komunikace s partnery," uvedl pro ČTK mluvčí NÚKIB Jiří Táborský.

Chybí podle NKÚ i přesnější finanční plán. NÚKIB zaznamenal podle kontrolorů od roku 2017 do poloviny roku 2020 celkem 916 hlášení kybernetických incidentů, z toho téměř třetinu jen v první polovině letošního roku. "Tato situace ukazuje, že kybernetická bezpečnost v ČR bude vyžadovat odpovídající finance. Stát ale nemá přehled o tom, kolik peněz se na ni skutečně vynakládá. K dispozici jsou totiž pouze odhady od jednotlivých resortů," sdělila Gabrielová. "Složitost specifikace prostředků vynaložených na kyberbezpečnost je stejná u celé státní správy. Jednotlivé projekty totiž většinou nejsou zaměřeny pouze na kyberbezpečnost, ale řeší i další úpravy a nové služby," uvedl mluvčí vnitra.

Informace o výdajích na kybernetickou bezpečnost v Česku získává NÚKIB jen prostřednictvím dotazníků. Podle nich za roky 2015 až 2019 vydala ministerstva na tento účel 2,8 miliardy korun, ale potřebovala by další stovky milionů. Vnitro, jehož výdaje na kybernetickou bezpečnost dosáhly v daných letech přibližně 750 milionů korun, podle NKÚ odhadlo, že by k letošnímu roku potřebovalo dalších 309 milionů.

Kromě nedostatku financí se úřady při zabezpečování sítí potýkají s nedostatkem odborníků. "Do budoucna tak hrozí, že pokud se objeví několik incidentů současně, ministerstvo vnitra a NÚKIB nebudou mít dost kapacit, aby mohly pomoci i subjektům, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti," uvedla mluvčí NKÚ. Dotklo by se to podle ní třeba části zdravotnických zařízení, která podle zákona nespadá do kritické infrastruktury státu. "Kontroloři proto NÚKIB doporučili, aby prověřil, jak jsou nastavena kritéria, která určují poskytovatele tzv. základních služeb ve zdravotnictví, a případně tato kritéria upravil," doplnila.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

nkú Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Kybernetická bezpečnost úřady Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy