NKÚ: Spolupráce úřadů v kyberbezpečnosti funguje, ale nemá schéma

Spolupráce státních úřadů v kyberbezpečnosti funguje. Chybí jí ale zatím jasné schéma a větší přehled o výdajích na zajištění bezpečnosti za jednotlivé úřady. Vyplývá to z výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), které dnes v tiskové zprávě oznámila mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

NKÚ prověřoval působení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a ministerstva vnitra v zajištění kybernetické bezpečnosti Česka za roky 2015 až 2019. "Kontrola ukázala, že se podařilo splnit většinu z prověřovaných úkolů Akčního plánu k Národní strategii kybernetické bezpečnosti České republiky na období let 2015 až 2020," uvedla mluvčí kontrolorů.

Kybernetická bezpečnost v ČR: stát má před sebou řadu výzev. Jejich podceňování může mít v budoucnu vážné dopady. Více informací zde: https://t.co/OVU1iA2EUf pic.twitter.com/zC2Tv6ZyMu

— NKÚ ČR (@NKU_CZ) November 2, 2020

Výhrady má ale NKÚ k formě spolupráce institucí. "Spolupráce Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a ministerstva vnitra sice funguje a v nedávné době významně pomohla při řešení útoků na zdravotnická zařízení, je ale nastavena jen na neformální úrovni a probíhá ad hoc," oznámili kontroloři. Spolupráce mezi NÚKIB, vnitrem a dalšími státními orgány stojí podle NKÚ především na osobních vazbách. Také se podle kontrolorů nepodařilo dokončit automatizovanou platformu pro sdílení informací o kybernetických hrozbách a incidentech.

Spolupráce s NÚKIB je podle vnitra velmi dobrá a pomohla při řešení kyberútoků na nemocnice i dalších incidentů. "NÚKIB v takových případech například poskytuje metodickou podporu, která výrazně pomáhá při přijímání opatření. Stejně tak předávání informací ze strany NÚKIB na ministerstvo vnitra dosud probíhá naprosto bez problémů. Velmi dobře fungující spolupráci budeme v souladu se zjištěními NKÚ dále formalizovat," sdělil ČTK mluvčí vnitra Adam Rözler. "Na řadě oblastí, které NKÚ označil za problematické, už intenzivně pracujeme. Například kybernetická bezpečnost ve zdravotnictví patří aktuálně k našim prioritám a stejně tak posílení komunikace s partnery," uvedl pro ČTK mluvčí NÚKIB Jiří Táborský.

Chybí podle NKÚ i přesnější finanční plán. NÚKIB zaznamenal podle kontrolorů od roku 2017 do poloviny roku 2020 celkem 916 hlášení kybernetických incidentů, z toho téměř třetinu jen v první polovině letošního roku. "Tato situace ukazuje, že kybernetická bezpečnost v ČR bude vyžadovat odpovídající finance. Stát ale nemá přehled o tom, kolik peněz se na ni skutečně vynakládá. K dispozici jsou totiž pouze odhady od jednotlivých resortů," sdělila Gabrielová. "Složitost specifikace prostředků vynaložených na kyberbezpečnost je stejná u celé státní správy. Jednotlivé projekty totiž většinou nejsou zaměřeny pouze na kyberbezpečnost, ale řeší i další úpravy a nové služby," uvedl mluvčí vnitra.

Informace o výdajích na kybernetickou bezpečnost v Česku získává NÚKIB jen prostřednictvím dotazníků. Podle nich za roky 2015 až 2019 vydala ministerstva na tento účel 2,8 miliardy korun, ale potřebovala by další stovky milionů. Vnitro, jehož výdaje na kybernetickou bezpečnost dosáhly v daných letech přibližně 750 milionů korun, podle NKÚ odhadlo, že by k letošnímu roku potřebovalo dalších 309 milionů.

Kromě nedostatku financí se úřady při zabezpečování sítí potýkají s nedostatkem odborníků. "Do budoucna tak hrozí, že pokud se objeví několik incidentů současně, ministerstvo vnitra a NÚKIB nebudou mít dost kapacit, aby mohly pomoci i subjektům, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti," uvedla mluvčí NKÚ. Dotklo by se to podle ní třeba části zdravotnických zařízení, která podle zákona nespadá do kritické infrastruktury státu. "Kontroloři proto NÚKIB doporučili, aby prověřil, jak jsou nastavena kritéria, která určují poskytovatele tzv. základních služeb ve zdravotnictví, a případně tato kritéria upravil," doplnila.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

nkú Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Kybernetická bezpečnost úřady Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Na Příbramsku havaroval autobus s dětmi. Cestující utrpěli lehká zranění

Nehoda autobusu s dětmi se ve čtvrtek dopoledne stala u Dublovic na Příbramsku. Vozidlo skončilo v příkopu u silnice, osm lidí utrpělo lehká zranění. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy