Nouzový stav bude do 23. prosince, schválila vláda. Blatný pohrozil zpřísněním restrikcí

V případě dalšího negativního vývoje epidemie covidu-19 vláda v pondělí zváží zpřísnění opatření podle čtvrtého stupně rizika. Obchody ale dál zůstanou otevřené všechny, aby nebyly diskriminovaní menší provozovatelé proti velkým řetězcům. Je velmi pravděpodobné, že ke zpřísnění by mohlo dojít ještě do Vánoc, řekl po dnešním ranním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

"Je možné, že by se v pondělí jednalo o změně do stupně čtyři. Dopředu říkám, že by to bylo s dostatečným odstupem, aby se na to všichni mohli připravit," dodal. Dříve ministerstvo uzavření obchodů kromě potraviny, drogerií a dalších nezbytných zdůvodňovalo nutností omezit co nejvíce mezilidské kontakty, proto zůstávala většina obchodů zavřena. Zároveň podle něj bylo nutno ponechat lidem možnost si zejména koupit jídlo. Kritizované ale bylo to, že v otevřených supermarketech je k dostání i jiný než tento nutný sortiment.

Podle Blatného nejde o změny v systému PES, které od jeho zavedení v polovině listopadu odmítal. Vyhodnocení jeho fungování a případná úprava opatření, které plánoval ke konci roku, bude podle ministra provedeno dříve.

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) podle ministra dostal za úkol vyhodnotit do pondělního jednání vlády data, kde teď s největší pravděpodobností dochází k novým nákazám. Posoudí se také informace o mobilitě obyvatel. "Ve chvíli, kdy to bude možné, a zatím se zdá, že by to tak bylo, uděláme všechno proto, abychom zrovnoprávnili malé a velké obchody," dodal.

Rizikové skóre se zhoršilo o víkendu, kdy stouplo na 64 bodů ze sta, ve středu začal po 14 dnech opět růst počet nových případů. "Zatím je vzestup relativně pomalý, ale je patrný. Reprodukční číslo se pohybuje kolem 1,1," uvedl ministr. Reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je jedním ze čtyř parametrů, podle kterých se rizikové skóre v systému PES vypočítává. Další je nákaza na 100.000 obyvatel za posledních 14 dní a mezi seniory a podílu pozitivních testů. Posuzovat se podle ministra bude nejen protiepidemické skóre PES, ale také například vývoj v nemocnicích.

Více nakažených by mohlo potřebovat nemocniční péči podle středečního vyjádření ředitele ÚZIS Ladislava Duška zhruba za týden, kdy se na jejich počtech projeví vyšší počet nových případů.

Otevření obchodů, restaurací a služeb, ke kterému došlo minulý čtvrtek, se ještě podle něj nestihlo projevit. Ministr ve středu ve Sněmovně řekl, že je třeba mít ještě data za další dva až tři dny, než se rozhodne o případném zpřísnění.

Nouzový stav bude platit do 23. prosince

Nouzový stav bude v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 23. prosince. Vláda dnes opatření schválila. K danému datu vláda prodloužila všechna platná opatření, dodal. Je podle něj pravděpodobné, že vláda před vánočními svátky požádá poslance o další prodloužení. "Už včera (ve středu) jsem řekl, že je velmi pravděpodobné," uvedl Blatný s odkazem vzestup počtu nově nakažených. Je podle něj pomalý, ale patrný. Ve středu země zaznamenala nejvíce potvrzených případů covidu od 19. listopadu.

Původně plánoval menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD prodloužení o 30 dnů, nezískal pro to ale podporu Sněmovny. Poslanci odhlasovali ve středu večer na návrh komunistů odsunutí konce nouzového stavu o 11 dnů. Podle komunistů se před vánočními svátky projeví dopad uvolnění posledních restrikcí. V případě, že bude nutné nouzový stav opět prodloužit, může se k tomu Sněmovna sejít 22. prosince. Podle Blatného záleží na vývoji epidemie. Pro poslance bude mít vláda připravené právní analýzy, co může udělat na bázi stávajícího zákona o ochraně zdraví.

Na nouzový stav jsou vázány restrikce k omezení šíření nákazy. Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát na celkem 66 dní. Tentokrát by měl trvat nejméně 79 dní.

Ve středu přibylo v Česku 6402 potvrzených případů covidu, nejvíce od 19. listopadu. Počet úmrtí stoupl o 90 na 9226. Hospitalizovaných je 4326, o dva více. Laboratoře ve středu provedly 22.951 testů na koronavirus, pozitivní výsledek mělo 27,89 procenta z nich. Je to nejvyšší podíl od 7. listopadu.

Související

Vláda Petra Fialy

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli migrační vlně z Ukrajiny. Státu a samosprávám umožňoval stav nouze pružněji reagovat při ubytovávání lidí utíkajících před ruskou vojenskou invazí a umisťovat je i do některých prostor, kam by to jinak nebylo možné.

Více souvisejících

nouzový stav Vláda ČR Jan Blatný ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy