Nouzový stav do Velikonoc, přeje si Blatný. Pohyb zůstává omezen na okresy

O prodloužení nouzového stavu bude vláda rozhodovat v pondělí. Potřebuje k němu souhlas Sněmovny. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) epidemická situace vyžaduje prodloužení opatření navázaných na nouzový stav za 28. březen, potažmo až do velikonočních svátků, tedy včetně 5. dubna. Blatný to řekl novinářům po dnešním mimořádném jednání vlády.

"Plán B je pandemický zákon, dopředu říkám, že ten není schopný plně zabezpečit to, co nouzový stav," uvedl Blatný. O prodloužení nouzového stavu bude jednat s opozicí.

Nouzový stav bude podle Blatného nutný minimálně do Velikonoc, které jsou spojeny s velkým pohybem lidí. "Právě proto, že cílem je udržet omezení až do Velikonoc, je třeba nouzový stav. Bez toho toto zásadní omezení možné není. Věřím, že se nám to podaří vysvětlit i opozičním poslancům," uvedl Blatný.

Od začátku března v Česku platí zatím nejpřísnější protiepidemická opatření za celý rok trvání epidemie covidu-19. Lidé musí nosit respirátory nebo podobně účinnou ochranou dýchacích cest vevnitř v budovách či veřejné dopravě, venku minimálně chirurgické roušky. Je také zakázaný pohyb mimo okres bydliště kromě cesty do práce, k lékaři či dalších výjimek, na hranicích okresu to kontroluje policie a armáda. Dnes vláda uvolnila zákaz volnočasových aktivit mimo katastr příslušných obcí, kde lidé bydlí. Od začátku března také postupně začíná povinnost testovat pro firmy a úřady.

Opatření v dnešní modifikaci mají podle Blatného fungovat do konce nouzového stavu, jak ho ministr plánuje, tedy minimálně do Velikonoc včetně.

Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října, nově ho mohou vystřídat opatření podle koncem února přijatého pandemického zákona. Podle něj budou moci ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice omezovat obchod, služby, výrobní provozy, bazény i veřejné a soukromé akce, a to celostátně nebo regionálně bez nutnosti nouzového stavu. Restrikce budou podle úprav platit jen při pandemické pohotovosti, kterou bude moci Sněmovna ukončit či obnovit. Mimořádná opatření budou vyžadovat souhlas vlády, bude nutné je zdůvodnit z hlediska epidemické situace i rizik. Každé dva týdny se bude přezkoumávat potřebnost restrikcí, vláda o nich ve stejném intervalu bude muset informovat Sněmovnu.

Pohyb zůstane omezen na okresy, nově lze v jejich rámci sportovat

Kabinet ponechá i po víkendu v platnosti opatření, kterým od začátku března omezuje kvůli boji s covidem-19 pohyb mezi okresy v Česku. Nově však umožní, aby lidé sportovali a vyráželi do přírody v celém svém domovském okresu. Dosud tyto aktivity omezoval na území obce. Novinářům to po dnešním mimořádném jednání vlády řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zpřísněná opatření platí v Česku od začátku března, ministři původně hovořili o tom, že budou účinná po tři týdny.

Blatný řekl, že za tři týdny se díky dodržování opatření epidemická situace zlepšila, ale v nemocnicích zůstává kritická. "Vláda odsouhlasila uvolnění některých opatření, zejména volnočasových aktivit, které byly omezeny pouze na katastr obce," uvedl. Nově je lze provozovat v celém okresu. Pohyb mezi okresy je podle Blatného ale nutné udržet na co nejnižší úrovni. "Nejsme v takové situaci, abychom si mohli dovolit větší změny," řekl.

Blatný nepředpokládá, že by mohlo rozvolnění pohybu mezi okresy kvůli epidemické situaci nastat v nejbližší době. Minimálně do Velikonoc je cílem minimální pohyb lidí, uvedl ministr. "Slibovat nic nechci, ale je to záměr," řekl Blatný na dotaz, zda má v úmyslu po Velikonocích v případě pozitivního vývoje rozvolnit pohyb mezi okresy.

Kabinet k pokračování opatření potřebuje nouzový stav, o jehož prodloužení i po 28. březnu požádá poslance v pondělí. Platnost opatření dnes kabinet prodloužil do konce nouzového stavu. Pokud bude stav nouze platit dál, bude Blatný navrhovat vládě, aby přísná pravidla účinkovala až do konce Velikonoc. Velikonoční pondělí bude letos 5. dubna.

Výjimku ze zákazu opustit okres dostanou také rodiče pro styk se svými nezletilými dětmi. Možné budou i návštěvy osob blízkých u dětí v náhradní rodině, ústavní a ochranné výchově, informoval úřad vlády v tiskové zprávě. "Pro kontakt rodiče s dítětem bude nově platit i výjimka z omezení kontaktů se členy jiné domácnosti," uvedla Strakova akademie.

Kabinet od začátku března lidem zakazuje opustit území okresu, na jehož území mají trvalý pobyt nebo bydliště. Výjimkou pro cestu do jiného okresu jsou cesty do zaměstnání či za účelem zajištění nezbytných potřeb příbuzných a blízkých, kvůli péči o děti či zvířata. Lidé mohou také k lékaři či vyřídit neodkladné úřední záležitosti a vycestovat z ČR.

Dál platí zákaz vycházení mezi 21:00 a 04:59, s výjimkami pro cesty do práce, k lékaři či se psem do 500 metrů od bydliště. Přes den mají lidé pobývat doma s výjimkou nezbytných cest na nákup, do vlastního rekreačního objektu, na svatbu či shromáždění.

Podle opatření mají také lidé omezit na nezbytnou míru kontakty s dalšími osobami, pobývat na veřejnosti maximálně ve dvou s výjimkou členů domácnosti, ale také maximálně využívat práci na dálku. Cesty do jiného okresu je nutné prokázat potvrzením od zaměstnavatele nebo pracovní smlouvou, další výjimky vyžadují písemný doklad nebo čestné prohlášení s konkrétním důvodem.

Související

Jan Blatný

Češi ohodnotili politiky: Babiš a Zeman propadli, boj proti koronaviru zvládl Blatný

Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem, více než polovina respondentů, přesně 53 procent. Blatný jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Jan Blatný Vláda ČR nouzový stav

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 36 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy