Nouzový stav je přiznáním selhání vlády. Hnutí STAN představilo plán "4R"

Chystané vyhlášení nouzového stavu je podle hnutí Starostové a nezávislí (STAN) přiznáním selhání vlády v boji s koronavirem. Před dnešním zasedáním Sněmovny to novinářům řekl předseda STAN Vít Rakušan. Kabinet bude o návrhu ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mimořádně jednat ve středu ráno. Podle Rakušana či předsedy Pirátů Ivana Bartoše chybí jasné zdůvodnění, proč kabinet stav nouze chce vyhlásit.

Rakušan kritizoval, jak vládní komunikace ohledně koronavirové krize včetně nouzového stavu vypadá. Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se o chystaném návrhu ministra dozvěděli v televizní debatě a slíbili mu podporu, i když neznali jeho důvody, uvedl. "Takto se bavíme o instrumentu, který se má dotknout ústavních práv lidí?" řekl.

Pravděpodobné zavedení nouzového stavu podle Rakušana ukazuje na to, že vláda selhala. "Nezvládla trasování, v dostatečném počtu testovat a nezvládla komunikaci. Potom se musíme vracet k instrumentům, které omezují ústavní práva občanů," uvedl. Řešení podle něj nabízejí i současné krizové předpisy, které dávají lokální pravomoci k opatřením hejtmanům.

Bartoš novinářům řekl, že poslancům ani veřejnosti není jasné, kvůli jakým opatřením vláda nouzový stav potřebuje. Při nouzovém stavu by kabinet mohl přijímat přísnější plošná omezení jako krizová opatření, nyní je vyhlašuje ministr zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. "Je zcela zásadní, aby poslanci informace měli. Budeme se obracet na premiéra a vládu, aby je poskytli," řekl. Plošná opatření musí být odůvodněná a podepřená daty, dodal.

STAN dnes představil plán nazvaný "4R", kterým o jednu položku rozšířil obecné zásady prevence proti koronaviru. Vedle roušek, mytí rukou a dodržování rozestupů přibyl ještě rozum. Ten podle Rakušana v současném počínání vlády chybí, kabinet zvládá doporučovat jen tři zbývající opatření.

Nouzový stav je přiznání selhání vlády. Proč říkáme, že bude třeba znovu zastavit chod České republiky? Máme návod, jak z krize ven, říkáme mu “4R” ➡️ https://t.co/hcK7L5jkRR

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) September 29, 2020

Starostové doporučují plošná omezení u barů, diskoték, večírků, sportovních šaten a konferencí. Posílit by se měla kapacita testování a vzniknout by mělo centrální call centrum na podporu trasování. V něm by podle STAN mohli pomáhat státní úředníci, kteří kvůli covidu-19 momentálně nemají urgentní práci. Dlouhodobě hnutí požaduje mimo jiné reformu hygienické služby, pomoci by měl i vznik plnohodnotné lékařské fakulty hygieny.

TOP 09 chce dnes v Poslanecké sněmovně jednat o opatřeních proti koronaviru ve školství. Vláda je podle strany nezvládá. S vyhlášením nouzového stavu, jak o něm debatuje menšinový kabinet ANO a ČSSD, nesouhlasí, pokud ho nedoprovodí jasné kompenzace. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na dnešní tiskové konferenci označila komunikaci vlády za zoufalou. O znovuzavedení nouzového stavu bude kabinet jednat na mimořádném jednání ve středu ráno.

"Jsme svědky zoufalé komunikace zoufalé vlády. Neříká žádné konkrétní informace, dozvídáme se o tom jako o polotovaru," uvedla Adamová. Vyzvala, aby vláda představila konkrétní plán opatření, se kterými chce v příštích týdnech přijít. Doplnila, že TOP 09 znovu předkládá návrh zákona o kompenzacích, který jasně definuje, jaké nároky mají ti, kteří jsou opatřeními omezováni. Vláda podle ní selhává, když tvrdí, že už nikoho nepodpoří, přestože nyní omezuje například provoz restaurací.

Ve středu by před projednáváním nových pravidel takzvaného kurzarbeitu měla vláda informovat Sněmovnu o dopadech zavedení nouzového stavu. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí dolní komory to řekl lidovecký poslanec Marek Výborný. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka také vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby svolal schůzku šéfů všech sněmovních stran k plánovaným opatřením kvůli koronaviru a avizovanému zrušení superhrubé mzdy.

KDU-ČSL podle Výborného zařazení mimořádného bodu k informacím kabinetu o dopadech zavedení nouzového stavu navrhla na dnešním jednání grémia Poslanecké sněmovny, které návrh přijalo. Kabinet bude o návrhu ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mimořádně jednat ve středu ráno.

Podle Jurečky chce KDU-ČSL také zařadit na nynější jednání dolní komory body k situaci na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a k ekologické katastrofě na řece Bečvě, kde únik kyanidu z dosud neznámého zdroje zabil desítky tun ryb.

Jurečka rovněž vyzval Babiše ke svolání schůzky s předsedy parlamentních stran, a to i k dopadům na státní rozpočet. Zmínil v této souvislosti plánované zrušení superhrubé mzdy. Premiér v sobotu řekl, že vláda navrhne zrušení superhrubé mzdy pouze na dva roky, jak o tom dříve mluvil prezident Miloš Zeman. Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček v neděli v České televizi poznamenal, že sociální demokraté nepodpoří zákon, který by superhrubou mzdu zrušil a za dva roky znovu zavedl. Později Babiš uvedl, že chce zrušit superhrubou mzdu navždy, efektivní zdanění ale snížit pouze na dva roky.

Senátorka a první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková uvedla, že lidovci podají návrh na úpravu ošetřovného tak, aby se vyplácelo po celou dobu karantény ve výši 80 procent základu výdělku. Novela zákona by podle opoziční strany měla platit po celý školní rok, a to zpětně od 1. září do 30. června 2021.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN) nouzový stav Vláda ČR top 09 Marian Jurečka (KDU-ČSL) Poslanecká sněmovna Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy