Nouzový stav neznamená karanténu pro celou zemi

Vyhlášení nouzového stavu neznamená, že by šla celá země do karantény nebo se uzavřely hranice, jako tomu bylo na jaře při první vlně epidemie koronaviru.

Novinářům to dnes po schůzce nejvyšších ústavních činitelů v Lánech řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Vláda by měla o vyhlášení nouzového stavu rozhodovat ve středu, podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) by měl platit od počátku příštího týdne.

Petříček s návrhem na vyhlášení nouzového stavu souhlasí, podle něj to vývoj epidemie v Česku vyžaduje. Nouzový stav podle něj umožní vládě přijímat kroky proti šíření epidemie, které ministerstvo zdravotnictví nemůže provést svými nařízeními.

Prymula dnes uvedl, že vyhlášení nouzového stavu je nutné kvůli potřebným plošným opatřením. Tato opatření chce ministr představit ve středu. Týkat se budou kromě školství zejména volnočasových aktivit, bude to znamenat omezení shromažďování. O víkendu Prymula mluvil o tom, že by se mohly konat činnosti nanejvýš do deseti až 20 účastníků.

Kvůli špatné epidemické situaci musely už v minulém týdnu po nařízení hygieniků přejít na distanční výuku vysoké školy v Praze, Brně, Pardubicích, Plzni a Zlíně. Nařízení se nevztahuje na individuální návštěvy knihoven a studoven, individuální konzultace, zkoušení za přítomnosti nejvýše deseti lidí, laboratorní, experimentální nebo uměleckou práci za přítomnosti nejvýše 15 lidí a na klinickou a praktickou výuku a praxi.

Střední školy v regionech s vyšším rizikem nákazy se zřejmě od pondělí po dobu 14 dnů uzavřou. Opatření, která by se jich měla týkat, představí ministerstvo zdravotnictví ve středu. Mateřské a základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií budou nadále pokračovat v prezenční výuce jako dosud.

Takzvané reprodukční číslo, které udává rychlost šíření nákazy, bylo podle Prymuly v neděli mezi 1,26 a 1,29. Opatření by podle něj měla vést k tomu, aby se snížilo na 0,9 až 0,8. Aktuálně nemocných je 33.466 lidí. U většiny má nákaza lehčí průběh, nicméně v poslední době přibylo hospitalizovaných i zemřelých.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy