Nouzový stav v Česku: STAN prodloužení nepodpoří, Piráti maximálně v řádu dnů

Vláda podle Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) neplní to, k čemu ji v usneseních vyzvala Poslanecká sněmovna. S hlasy STAN pro další prodloužení stavu nouze počítat nemůže, řekl na dnešní tiskové konferenci předseda hnutí Vít Rakušan. Piráti by mohli podpořit prodloužení v řádu dní, pokud se kabinet ANO a ČSSD zaváže k řešení některých problémů, poznamenal šéf strany Ivan Bartoš.

Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní. Trval by tak do 11. ledna. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK sdělil, že žádost určenou poslancům dnes schválil kabinet. Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 12. prosince. O návrhu kabinetu bude Sněmovna jednat pravděpodobně ve středu.

"Vláda si podle mě nezaslouží za to, jakým způsobem komunikuje, zmatkuje, neplní usnesení, nevysvětluje, to, aby naše hlasy přispěly k tomu, aby byl prodlužován nouzový stav dále," řekl Rakušan, jehož hnutí má ve Sněmovně šest poslanců.

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová uvedla, že kabinet jednoznačně nezdůvodnil některá konkrétní opatření v protiepidemickém systému PES. Napravit podle ní vláda musí také diskriminaci maloobchodu. Není rovněž jasné, jak stát prakticky zvládne vakcinaci občanů. Rakušan kritizoval, že ministerstvo zdravotnictví nepředstavilo technický očkovací plán pro regiony hejtmanům. Nebyla podle něj ani zahájena osvětová kampaň týkající se vakcinace.

"Vláda si vždycky koupí nějaký čas, občas zrealizuje nějakou zákonnou změnu, ale faktické požadavky na efektivní řízení problematické krizové situace s epidemií nepředstavila, ani plán na Vánoce," kritizoval Bartoš.

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už dvě žádosti. Koncem října souhlasila s prodloužením stavu nouze o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc. Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější je zatím na 68 dnů.

Sama vláda může rozhodnout jen o prvních až 30 dnech, pak už je nutný souhlas poslanců. Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) minulý týden řekl, že by považoval za vhodné, aby poslanci tentokrát schválili datum po Novém roce, aby se Sněmovna nemusela kvůli žádosti scházet po Vánocích. Podle Bartoše se ale poslanci stejně budou muset mezi svátky sejít kvůli daňovému balíčku.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Poslanecká sněmovna Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy