Nouzový stav v ČR kvůli koronaviru: Zeman a opozice podporují opatření vlády

Opoziční politici vyjadřují podporu vyhlášení nouzového stavu a dalším opatřením, která vláda přijala v souvislosti s šířením nákazy koronavirem. Lidé podle nich mají přijatá opatření respektovat. Opozice zároveň vyzývá vládu, aby zajistila dostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky.

"Jako opoziční politik nemám úplné informace, nezbývá mi proto než respektovat a podpořit rozhodnutí vlády o nouzovém stavu. Věřím, že může pomoci situaci řešit," uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Pokud máme krizi zvládnout, musí být lékaři, sestřičky, ale i hasiči, policisté aj. plně vybaveni. Není možné, aby čelili náporu koronaviru bez dostatečného vybavení. Proto budu chtít po premiérovi a min. zdravotnictví, aby veřejnost informovali, kdy toto vybavení bude dodáno.

— Petr Fiala (@P_Fiala) March 12, 2020

"Zároveň bych vyzval premiéra, aby okamžitě reagoval na nedostatek respirátorů a zdravotního materiálu pro lidi v první linii. Pokud máme krizi zvládnout, musí být lékaři, sestřičky, ale i hasiči, policisté a jiní plně vybaveni. Není možné, aby čelili náporu koronaviru bez dostatečného vybavení. Proto budu chtít po premiérovi a ministru zdravotnictví, aby veřejnost informovali, kdy toto vybavení bude dodáno," doplnil.

"Je to tvrdé, ale čím přísnější budou opatření teď, tím méně bude neštěstí. Tak to prostě je," reagovala na vládní opatření první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. "Vláda i my v opozici se budeme snažit zmírnit dopady. Vláda musí zajistit respirátory. Je potřeba více testů. Ale hlavní je omezit kontakty. Zpětně to oceníme," uvedla.

"Opatření respektuji jako nezbytná a prosím všechny, aby je akceptovali. Dovoluji si jen skromně podotknout, že když jsem před týdnem vládu peskoval za to, že dopouští desetitisícová srocení na derby Slavia-Sparta a na Matějské pouti, byl jsem za populistu," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vedení KDU-ČSL míní, že kroky vlády jsou na místě. "Je důležité, že vláda vyhlásila stav nouze, aby mohla operativně podnikat nezbytné kroky," řekl na tiskové konferenci předseda lidovců Marian Jurečka. Strana zároveň apelovala na vládu, aby zvýšila ošetřovné ze 60 na 100 procent a aby kompenzovala firmám ušlý zisk. "Musíme zajistit fungování ekonomiky. Jsme ochotni se bavit s vládou o letošním schodku rozpočtu," uvedli lidovci na twitteru.

Na základě iniciativy @JStredula a @MJureka jsme s kolegy z vyboru @EPSocialAffairs připravili výzvu pro @ZEK_Praha k přípravě záchranného ekonomického balíčku na snížení dopadů #koronavirus Máme podporu kolegů nejen @EPPvEP_CZ, ale napříč @Europarl_CS pic.twitter.com/dPACUqKnuF

— Tomáš Zdechovský ???? (@TomZdechovsky) March 12, 2020

Vládní opatření proti koronaviru považuje prezident Miloš Zeman za nezbytná. Vyzval lidi, aby dodržovali stanovená pravidla a nepodléhali strachu a panice. Na twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. 

Prohlášení prezidenta republiky ?? pic.twitter.com/OV4xAC5sJs

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) March 12, 2020

"Opatření přijatá vládou České republiky jsou nezbytná pro ochranu zdraví nás všech," uvedl Zeman. Kabinet má plnou podporu prezidenta. "Prosím, dodržujte stanovená pravidla. Zároveň vás všechny prosím, nepodléhejte strachu a panice. Naše země vždy dokázala překonat všechna protivenství. Dokážeme to i nyní," uvedl Zeman. Dodal, že všichni mají táhnout za jeden provaz a být k sobě vzájemně ohleduplní a laskaví.

Související

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) ODS Olga Richterová (Piráti) Česká pirátská strana Miroslav Kalousek Vláda ČR Miloš Zeman Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy