Novela letošního státního rozpočtu počítá se schodkem 326,9 miliardy korun

Schodek letošního státního rozpočtu by měl nově činit 326,9 miliardy korun. Počítá s tím novela, kterou vládě navrhl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Informovala o tom dnes Česká televize (ČT), která dokument získala. Kabinet bude o novele jednat ve středu. V březnu Sněmovna schválila letošní rozpočet se schodkem 280 miliard korun.

Ministr vnitra a první vicepremiér Vít Rakušan (STAN) informace o nové výši schodku potvrdil. "Ten deficit se přibližně takto pohybuje, ale mohou tam být ještě nějaké změny. Některá jednání ještě probíhají," řekl ČT. Stanjura nechce až do středečního zasedání vlády nový návrh komentovat.

Podle ČT mají státní výdaje proti původnímu rozpočtu vzrůst o více než 110 miliard korun, což by znamenalo, že poprvé přesáhnou dva biliony korun. Důvodem jsou například miliardové náklady na další růst důchodů, na úsporný tarif energií nebo na zvládnutí uprchlické krize.

Návrh také nepočítá s žádným růstem daní. Příjmy z daní budou ale vyšší, a to hlavně kvůli vysoké inflaci. Stanjura počítá s nárůstem o více než 63 miliard korun. Rozpočtové příjmy by tak měly být bezmála 1677 miliard korun. O 25 miliard navíc by měl stát získat na DPH, víc než devět miliard navíc přinese daň z příjmu firem a zhruba stejnou částku zajistí i růst výběru sociálního pojištění.

Nyní platný rozpočet schválený v březnu počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy.

Sněmovna by měla novelu rozpočtu schvalovat v září. Vláda má v dolní komoře většinu 108 z 200 hlasů, dá se tak předpokládat, že rozpočet Sněmovnou projde. Opozice pro něj ale hlasovat nebude. "Je tady celá řada nadstandardních příjmů. Já se ptám, co za to lidé dostanou? Vláda schodky zvyšuje, ale nevidím to přetaveno v investicích ani v reálné pomoci lidem," řekla ČT místopředsedkyně hnutí ANO a bývalý ministryně financí Alena Schillerová. Kritický je i předseda SPD Tomio Okamura. "Žádnou rozpočtovou politiku v podstatě nedělají, žádné rezervy nenacházejí. Nechtějí šetřit, kde se dá," uvedl.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Více souvisejících

Zbyněk Stanjura Ministerstvo financí státní rozpočet

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy