Novela o veřejných zakázkách má podle Kalouska krýt zlodějiny

Vláda chce novelou zákona o zadávání veřejných zakázek podle šéfa sněmovního klubu opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska dodatečně legalizovat zlodějiny, které se děly v souvislosti s nákupy v době koronavirové epidemie na ministerstvu zdravotnictví. Exministr financí to uvedl před jednáním Sněmovny, která má normu posoudit. Vláda podle Kalouska navrhuje, aby stát vzhledem k výjimečné situaci rezignoval zkoumání vlastnických struktur těch, kteří se o veřejné zakázky ucházejí.

"Žádá bianko šek, aby mohla zadat zakázku někomu, kdo je v insolvenci, trestně stíhaný, někomu naprosto nedůvěryhodnému," uvedl. Vysvětluje si to tím, že kabinet "chce dodatečně legalizovat zlodějiny, které se staly na ministerstvu zdravotnictví", kde podle něj k takovým zakázkám docházelo. Odkázal tak na nákupy ochranných pomůcek na ministerstvu, které prověří Nejvyšší kontrolní úřad. Návrh by se podle Kalouska dal nazvat: Zhrasněte, chceme krást rychleji.

Zadávání veřejných zakázek by mohlo být podle návrhu za naléhavých okolností jednodušší. Při využití jednacího řízení bez uveřejnění by zadavatelům odpadla vzhledem k nutnosti uzavřít smlouvu co nejrychleji část administrativy. Předlohu kritizují protikorupční organizace Transparency International i Rekonstrukce státu.

Zadavatel podle novely nebude v případě jednacího řízení bez uveřejnění povinen ověřovat kvalifikaci možného dodavatele. Dále nebude muset vyloučit vybraného dodavatele, který nemá zaknihované akcie. V řízení s jediným účastníkem mu zadavatel nebude muset posílat formální oznámení o výběru dodavatele.

Předloha upravuje také povinnost hodnocení nabídek v pětičlenné komisi u zakázek nad 300 milionů korun. Podmínka zůstane zachována pouze v případech hodnocení podle jiných než číselně vyjádřitelných kritérií. Komise ale nebude muset být jmenována ani v případech, kdy nabídku podá jediný uchazeč a není tedy co hodnotit.

Iniciativa Rekonstrukce státu doporučila předlohu zamítnout. Pokud by byla schválena, jednací řízení bez uveřejnění by se stalo prakticky výjimkou ze zákona, uvedla. Obdobný postoj zaujala také Transparency International.

Nyní mohou veřejní zadavatelé nakupovat mimo režim zákona o zadávání zakázek díky vyhlášenému nouzovému stavu. Vláda využila tuto možnost zejména při pořizování zdravotnických ochranných prostředků. Kritici tvrdí, že některé nákupy byly předražené, případně neprůhledné od pochybných firem.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek veřejné zakázky

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy