Novináři vyzvali Hamáčka, aby mohli cestovat díky svým průkazům

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu dnes vyzval ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby se novináři mohli i při nadcházejících vládních omezeních volně pohybovat na základě předložení novinářského průkazu. Organizace to uvedla na twitteru.

"Práce novinářů vyžaduje, aby se mohli bez omezení přemisťovat. Práce médií je v situaci, v níž se naše země nachází, důležitější než kdy jindy. Je nutné, aby novináři zajišťovali a zprostředkovávali informace o tom, jak země funguje, a mimo jiné i o tom, jak se v praxi uplatňují vládní opatření," napsala česká pobočka institutu v otevřeném dopise.

Na Hamáčka apelovala, aby policie či represivní složky státu novinářský průkaz uznávaly a respektovaly jako prokázání důvodu cesty.

Institut doplnil, že je samozřejmostí, že novináři budou při výkonu práce dodržovat platná hygienická opatření, zejména že budou mít na obličeji respirátor třídy nejméně FFP2.

O omezení pohybu lidí rozhodla v pátek vláda v rámci zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Vycházky přes den budou možné jen na území obce. Pro cesty do zaměstnání bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele. Dodržování opatření bude namátkově kontrolovat policie.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček novináři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy