Novou šéfkou ČTÚ je Hana Továrková, vláda odvolala Nováka

Vláda dnes odvolala předsedu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromíra Nováka, a to k dnešnímu dni. Zároveň jmenovala novou předsedkyní ČTÚ stávající členku rady úřadu Hanu Továrkovou. Na dotaz ČTK to řekl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Novák sám dnes ráno oznámil rezignaci kvůli snaze ministerstva průmyslu a obchodu změnit podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Podle Havlíčka ovšem Novák rezignoval ke konci ledna, zatímco vláda jej odvolala k dnešnímu dni.

Podle ministra je tak zřejmě platné odvolání. "Navrhli jsme, aby zůstal členem rady, ale on rezignoval i z pozice člena rady," dodal Havlíček po jednání vlády.

Novák stál v čele regulačního úřadu od roku 2013. Předtím působil na ministerstvu průmyslu jako ředitel divize digitální ekonomiky.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům před odletem na vzpomínkovou akci do Osvětimi řekl, že Česko má problém s tím, že některé nezávislé úřady nereprezentují zájmy daňových poplatníků. "Soutěž, kterou vypsal ČTÚ, nebyla ve prospěch konkurence," uvedl Babiš. Kvůli činnosti úřadu jsou podle něj v Česku oproti zbytku Evropy podstatně dražší platby za mobilní služby. "Pan ministr (Havlíček) dospěl k závěru, že pan Novák by neměl být předseda ČTÚ," dodal Babiš.

Ministerstvo dnes vládě předložilo materiál o dalším směřování aukce, který s ČTÚ jako organizátorem soutěže nekonzultovalo. Do státního rozpočtu by měla aukce přinést minimálně šest miliard korun.

"Bohužel poslední vývoj, který vyvrcholil předložením materiálu na zasedání vlády plánované na 27. ledna 2020, bez možnosti zástupců úřadu jej vidět a vypořádat naše odborné připomínky, mě nenaplňují z výše uvedených důvodů jistotou, že výsledná podoba podmínek přinese tolik očekávanou změnu na českém telekomunikačním trhu a zároveň obstojí v soudním přezkumu," uvedl Novák.

Babiš odmítl Novákovy připomínky, že nebyl na dnešní jednání vlády ani přizván. "Nebylo proč ho zvát, my s ním mluvili opakovaně, jeho projevy byly velice nestandardní. My máme tu politickou odpovědnost vůči IT zakázkám," uvedl premiér. Protože kabinetu nezbývá než na nezávislý ČTÚ jen apelovat, požádala dnes vláda úřad, aby aukci vypsal podle představ vlády, dodal.

"Respektujeme nezávislost ČTÚ, jednáme přitom samozřejmě také v souladu s pravidly hospodářské soutěže. Návrh aukce rozporovali nejen současní velcí hráči, ale i další subjekty, které by potenciálně mohly být 4. operátorem," dodal Havlíček. Aukce v současné podobě by podle něj mohla být nejen ze strany Evropské komise napadena jako diskriminační, zvýhodňovala totiž podle něho jednoho tuzemského uchazeče.

"Mou prioritou v čele ČTÚ, kde jsem už nějakou dobu členkou Rady, bude připravit maximálně transparentně nové znění aukce na kmitočty. Tak, aby se jí mohlo zúčastnit co nejvíc subjektů a ve výsledku byla skutečně přínosem pro širokou veřejnost a zlevnila cenu mobilních dat," uvedla Továrková.

Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) vnímá podle výkonného ředitele Jiřího Grunda rozpory mezi nezávislým regulátorem ČTÚ a gestorem telekomunikací MPO už zhruba půl roku. "Je pro nás obtížné komentovat aktuální oznámení, kterým je změna na postu šéfa ČTÚ. Pro operátory je klíčové, aby podmínky které utváří regulační rámec na českém trhu byly dlouhodobě předvídatelné, transparentní a ve svém důsledku vedly k férové konkurenci a k významným investicím do moderních technologií. Mrzí nás, že změna na pozici předsedy úřadu je doprovázena mediálními spekulacemi. Pochopitelně jsme do budoucna nadále připraveni jak regulátorovi, tak MPO dávat potřebnou odbornou součinnost," řekl Grund ČTK.

Stát má prostřednictvím ČTÚ dražit frekvence v pásmech 700 a 3500 MHz. Pásmo 700 MHz se uvolní přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce má zároveň na český trh přivést dalšího operátora a zvýšit tak konkurenci.

Související

Ilustrační foto

S televizním příjmem mají problém desítky tisíc lidí, ČTÚ to podle Síkely neřeší

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neřeší podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) problémy spojené se zhoršením terestrického příjmu televizního vysílání po přechodu na standard DVB-T2. S příjmem mají problém desítky tisíc lidí. Síkela to řekl po dnešním jednání s předsedkyní ČTÚ Hanou Továrkovou. Podle Továrkové způsob, jakým Síkela jednání vedl, nepovede k pozitivním změnám.

Více souvisejících

Český telekomunikační úřad Hana Továrková (ČTÚ) Jaromír Novák (ČTÚ) Andrej Babiš Karel Havlíček ministerstvo průmyslu Vláda ČR Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 15 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy