Nový šéf KDU-ČSL? Hladík kandidovat nebude, Jurečka to nevyloučil

Místopředseda KDU-ČSL a první náměstek brněnské primátorky Petr Hladík nebude na mimořádném sjezdu strany kandidovat na post předsedy lidovců. Dnes to uvedl na twitteru. Bývalý ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka nad kandidaturou bude přemýšlet. Věc chce probrat s rodinou, napsal ČTK. Místopředseda strany a předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek se rozhodne podle toho, zda jej vyzve členská základna.

V čele strany z rodinných důvodů skončí Marek Výborný. Sjezd by se měl uskutečnit 25. ledna, jeho svolání ještě musí potvrdit celostátní konference KDU-ČSL, která se bude konat v prosinci.

"Pro KDU-ČSL chci pracovat nadále, ale jsem zavázán i Brňanům a mám před sebou spoustu práce pro Brno, proto kandidovat na post předsedy KDU-ČSL na mimořádném sjezdu nebudu," napsal Hladík.

K dnešním médiím. @kducsl Pro KDU-ČSL chci pracovat nadále, ale jsem zavázán i Brňanům a mám před sebou spoustu práce pro Brno, proto kandidovat na post předsedy KDU-ČSL na mimořádném sjezdu nebudu. @OndrejLeinert, @KaterinaFrouz

— Petr Hladík (@hladikpe) November 20, 2019

Hladík pracuje od roku 2016 jako první náměstek brněnské primátorky, zastupitelem města Brna byl zvolen o dva roky dříve. Předtím byl od roku 2010 zastupitelem městské části Brno-sever, v roce 2015 se tam stal místostarostou, v letech 2010 až 2014 byl také radním městské části Brno-sever. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 2010. Místopředsedou se stal na březnovém sjezdu strany.

"Budu nad tím přemýšlet a probereme to doma s rodinou," napsal ČTK Jurečka. Na dotaz, koho by rád viděl v čele lidovců, odpověděl, že nejlépe předsedu, který by dokázal dovést stranu k alespoň osmi procentům ve volbách do Sněmovny. KDU-ČSL v parlamentních volbách v roce 2017 získala 5,8 procenta. Jurečka usiloval o post předsedy v březnu, v druhém kole volby jej porazil Výborný. Jurečka následně nekandidoval na další pozice ve vedení strany.

"Rozhodnutí o tom, zda budu nebo nebudu kandidovat, záleží prvně na tom, zda mě vyzve členská základna a potom bych o tom mohl přemýšlet. Teď je nejdůležitější stabilizace KDU-ČSL," uvedl na dotaz ČTK Bartošek. Také on se o pozici v březnu ucházel.

Ve Zlínském kraji zasedne v pondělí krajský výbor, který bude jména možných kandidátů probírat. "Osobně to vidím na dva lidi, a to jsou Bartošek a Jurečka. Ale ta věc je čerstvá," řekl ČTK místopředseda výboru Josef Bazala. V Královéhradeckém kraji by organizace měla o změnách ve vedení strany jednat nejpozději začátkem prosince. "V daném okamžiku mohu mluvit jen sám za sebe, krajský výbor se touto otázkou ještě nezabýval. Osobně bych rád viděl (ve funkci předsedy) Mariana Jurečku," řekl ČTK předseda tamních lidovců Vladimír Derner.

"Protože nikdo zatím neoznámil svou kandidaturu, nemůžeme ani zatím nikomu vyjadřovat podporu," řekla krajská předsedkyně lidovců v Plzeňském kraji Ivana Bartošová. "Mohu pouze říci, že my v krajské organizaci nemáme ambice se o místo předsedy ucházet, nevidím u nás žádného možného kandidáta," dodala. Ani místopředseda krajské organizace Stanislav Antoš zatím nechce hovořit o oficiální podpoře. "Mně osobně jako jednotlivci se třeba líbí Jan Bartošek, ale nevím, zda se třeba vůbec bude chtít o místo ucházet," řekl.

Jihomoravští lidovci budou o věci teprve diskutovat, v kraji už ale některá jména padají. Také místostarosta Břeclavi Richard Zemánek si myslí, že by na místo Výborného měl přijít někdo z dvojice Jurečka nebo Bartošek.

Předseda hodonínských lidovců Vojtěch Pospíšil ČTK řekl, je otázkou, kdo bude kandidovat, zda to bude někdo z místopředsedů. "Máme za to, že potřebujeme jako strana mladší výraznou tvář, ideálně neokoukanou a ženskou, takovou osobnost, která povede stranu dlouhodobě a konzistentně, aby nám lidé důvěřovali," uvedl. Ze stávajících osobností by se organizaci podle něj zamlouvali Jurečka, Bartošek, Jiří Čunek nebo současná první místopředsedkyně Šárka Jelínková.

V Libereckém kraji se krajský výbor sejde ve čtvrtek. Ani jihočeská KDU-ČSL zatím nenavrhuje jméno případného Výborného nástupce. Její tajemník Šimon Heller uvedl, že Bartošek, jenž vede jihočeské lidovce, je na pracovní cestě v USA a zatím se nijak k možné kandidatuře nevyjádřil.

Zástupci krajů nejsou rozhodnuti, neboť rozhodnutí Výborného bylo vzhledem k rodinné tragédii náhlé. "Opravdu na to zatím nebyl čas, působení pana Výborného v čele strany bylo krátké ale musíme to respektovat. Ve straně jsou výrazné osobnosti, ale ani osobně opravdu nevím, kdo by mohl být předsedou," řekla předsedkyně lidovců v Karlovarském kraji Olga Haláková. Dodala, že si strana počká na Celostátní konferenci KDU-ČSL, která se koná v pátek 13. prosince.

"Budeme všichni hodně přemýšlet. Je dobře, že Marek Výborný rezignoval až k datu sjezdu, že stále alespoň dočasně předsedu máme, a že zůstane dál poslancem za Pardubický kraj," uvedl šéf pardubických lidovců Roman Línek.

Zástupci krajských organizací zmiňovali, že oceňují Výborného rozhodnutí. "Ukazuje to na jeho ohromný hodnotový a morální kredit," poznamenal například místostarosta Břeclavi Zemánek. "Je to extrémně rychlé, jeho krok vnímám jako pochopitelný, rozumím mu a mám za to, že řešení, které navrhl, je v naprostém pořádku a je potřeba to ocenit," řekl ČTK člen předsednictva královéhradeckého krajského výboru Jan Falta.

"Lidsky velmi oceňuji rozhodnutí Marka Výborného, je dokladem toho, že rodina je opravdu pro lidovce hodnota z největších," uvedl předseda KDU-ČSL na Vysočině a poslanec Vít Kaňkovský. Diskuse o jménech je podle něj předčasná.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

KDU - ČSL Marian Jurečka (KDU-ČSL) Marek Výborný (KDU-ČSL) Petr Hladík (KDU-ČSL) Jan Bartošek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 2 hodinami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy