Nový šéf lidovců? Sjezd strany se blíží, Jelínková kandidaturu vzdala

První místopředsedkyně KDU-ČSL a senátorka Šárka Jelínková nebude kandidovat na pozici předsedkyně strany. Sdělila to dnes na dotaz ČTK. Funkci z rodinných důvodů opustí Marek Výborný k termínu mimořádného sjezdu lidovců, který se uskuteční 25. ledna v Praze.

Kandidaturu už dříve ohlásili místopředseda strany a šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek a europoslanec Tomáš Zdechovský.

Jelínková dříve uvedla, že se o případné kandidatuře chce rozhodnout do konce loňského roku a probrat věc s rodinou. "Po pečlivém zvážení všech okolností jsem se rozhodla, že na předsedkyni KDU-ČSL kandidovat nebudu," napsala ČTK. Dříve vyloučil kandidaturu také bývalý šéf strany Pavel Bělobrádek.

Současné vedení KDU-ČSL vzešlo ze sjezdu loni v březnu. Výborný tehdy ve volbě předsedy porazil Mariana Jurečku i Bartoška a vystřídal Bělobrádka, který lidovce vedl více než osm let.

Výborný se rozhodl skončit v čele strany z rodinných důvodů, na konci září mu náhle zemřela manželka na srdeční selhání. Má tři děti a v minulosti zdůraznil, že rodič je víc než politik.

Na mimořádném sjezdu požádají současní místopředsedové strany o potvrzení svých mandátů, které získali na řádném březnovém sjezdu. Jsou jimi kromě Jelínkové a Bartoška také Bohuslav Niemiec, Štěpán Matek a Petr Hladík, který už dříve kandidaturu na předsedu taktéž vyloučil. Naopak exministr zemědělství Jurečka zatím konečné slovo neřekl.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

KDU - ČSL Šárka Jelínková (KDU-ČSL) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Jan Bartošek Marek Výborný (KDU-ČSL) Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

Sníh z českých hor nadále mizí. Tání bude pokračovat, uvedli meteorologové

V Česku se momentálně souvislá sněhová pokrývka vyskytuje pouze na hřebenech Šumavy, Krkonoš a Hrubého Jeseníku. Maximálních hodnot bylo dosaženo už v únoru. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc bude tání sněhu pokračovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy