Nový stavební zákon? Kritika neutichá, Babiš a Dostálová budu jednat s Luklem

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) budou v pondělí jednat s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem o návrhu stavebního zákona. Babiš to dnes řekl v pořadu Partie na televizi Prima. Svaz normu označil za natolik špatnou, že je třeba vypracovat zcela nový návrh. Samostatná jednání plánuje Babiš také s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD) a s památkáři, kteří rovněž normu kritizovali. Dostálová podle Babiše nezvládla komunikaci o zákonu.

Podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) má nový zákon urychlit a zjednodušit povolování staveb. Povolovací řízení u staveb by se mělo zkrátit ze současného průměru 5,4 roku na jeden rok, norma by měla platit od poloviny roku 2023. Návrh zákona ale sklízí kritiku z řady míst.

Lukl kritizoval zejména plánované převedení úředníků zabývajících se stavební agendou z obcí na stát. Ministerstvo vnitra varovalo před možným zablokováním stavebního řízení až na rok a půl kvůli převodu agendy. Velká města vyjádřila obavy o možnost ovlivňovat územní plánování. Novelu kritizují i památkáři nebo hasiči.

Podle Babiše Dostálová nezvládla komunikaci o návrhu zákona a vysvětlování jeho obsahu. Nyní se do toho chce zapojit sám. "My máme v pondělí schůzku s panem Luklem za přítomnosti paní ministryně," řekl. Samostatná jednání plánuje s Hamáčkem, se Zaorálkem a památkáři.

Babiš nicméně odmítl vyjádření ministerstva vnitra, podle kterého by po účinnosti zákona mohly být až na rok a půl zablokovány stavební úřady. "Není pravda, že by došlo k zablokování systému," řekl. Odmítl také varování ministerstva vnitra z vysokých nákladů, které by podle analýzy úřadu mohly dosáhnout až 32 miliard. "Tam byla nesmyslná položka 30 miliard, že budeme stavět nějaké budovy pro úředníky. To je nesmysl," řekl.

Podle premiéra je nový stavební zákon nutný, aby se zrychlilo povolování staveb, které v Česku patří mezi nejpomalejší na světě. "Sto padesáté sedmé místo na světě je katastrofa. Stavební řízení trvá pět a půl roku, na dálnice 13 let," řekl Babiš. Podle něj je nutné tyto lhůty zkrátit. Vyzval i opozici, aby s vládou na úpravě stavebního zákona spolupracovala.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Klára Dostálová František Lukl Lubomír Zaorálek Jan Hamáček zákony Vláda ČR Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 22 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy