Novým ministrem zdravotnictví je lékař Arenberger

Novým ministrem zdravotnictví se stal ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger (62). Do funkce ho na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman, který předtím odvolal dosavadního ministra Jana Blatného. Babiš nového šéfa úřadu uvede do funkce ještě dnes. Od úterý se spekulovalo i o osudu ministra školství Roberta Plagy (za ANO). Ten ale i nadále zůstává ve své funkci.

O konci Blatného se mluví delší dobu. Babiš mu poslal několik vytýkacích dopisů. Kritizoval ho mimo jiné za podle něj příliš přísné podmínky pro podávání experimentálních léků na covid-19 nebo za postup při tendru na testy pro školy. Odchod Blatného z čela zdravotnictví požadoval Zeman kvůli ministrovu postoji k ruské vakcíně Sputnik V.

Arenberger je ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze od 1. října 2019. O tom, že nahradí Blatného, se spekulovalo už v březnu. Arenberger tehdy řekl, že by případnou nabídku zvažoval. "Ambici být ministrem nezbytně nutně nemám, ale kdyby bylo potřeba, tak mě znáte, že já rád pomáhám všem," uvedl tehdy.

Na rozdíl od Blatného, který zastával rezervovaný postoj k ruské vakcíně proti covidu-19, také připustil, že by zájemcům umožnil, aby se Sputnikem V očkovali v rámci klinického zkoušení. Stačil by souhlas etické komise a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Zeman dnes při jeho jmenování uvedl, že se v případě ruské a čínské vakcíny nemá nechat otrávit ideologickou hysterií.

Arenberger: Rozvolňovat opatření je potřeba obezřetně

Opatření proti šíření covidu-19 je podle nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera potřeba rozvolňovat obezřetně, aby se nezvrátil současný příznivý trend. Novinářům dnes po svém jmenování do funkce oznámil, že chce prosazovat větší dostupnost léků na bázi monoklonálních protilátek a zajistit co největší počet schválených vakcín. 

"O mém jmenování ministrem zdravotnictví se hovořilo v podstatě od loňského podzimu," řekl Arenberger. Tehdy mluvil o tom, že žádnou nabídku nedostal, ale je připraven pomoci, kdyby přišla. Dnes zdůraznil zásadní roli novinářů. Bude usilovat o to, aby ministerstvo pod jeho vedením bylo první, které bude informovat o novinkách. "Nejen v pandemii, ale i v medicíně," dodal.

Další opatření se podle nového ministra budou řídit podle pandemického zákona, nouzový stav nebude potřeba prodlužovat. Dál pracovat bude i na náhradě za protiepidemický systém PES. "Něco takového bude potřeba. Ale je jedno, jestli to bude třeba kočka nebo zajíc," dodal.

O personálních změnách na ministerstvu neuvažuje, řekl. Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po ministrově uvedení do úřadu uvedl, že někteří úředníci, co odešli loni na podzim spolu s tehdejším ministrem Adamem Vojtěchem (ANO), ještě nebyli nahrazeni.

"Měl jsem problém s jedním spolupracovníkem bývalého ministra," řekl také premiér Babiš. Byl podle něj zastáncem promořování populace a nesouhlasil s nákupem léků s monoklonálními protilátkami. Blatný svým politickým náměstkem loni v listopadu jmenoval Vladimíra Černého, který vedl národní dispečink intenzivní péče. Na ministerstvu působil i za vedení Romana Prymuly a Adama Vojtěcha.

Na dotaz ČTK, jestli plánuje ve své funkci skončit, Černý neodpověděl. Za Blatného pětiměsíčního působení byla jmenována na konci ledna také další politická náměstkyně Pavla Seilerová. Nahradila Alenu Šteflovou, která musela skončit kvůli svému přednostnímu očkování ve Státním zdravotním ústavu začátkem roku.

Od září roku 2019 vede Arenberger Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Předtím byl 17 let náměstkem jejího ředitele. "Nehodlám být až do smrti politikem," řekl. Počítá s tím, že se do vedení nemocnice vrátí. Podobně se vracel do čela FN Motol její ředitel a ministr za ČSSD Miloslav Ludvík.

Související

Petr Arenberger

Zdravotníci jsou podle ředitelů nemocnic frustrovaní, chybí motivace

Zdravotníci v nemocnicích jsou podle ředitelů nemocnic frustrovaní, že musí léčit i lidi, kteří by v nemocnicích být nemuseli, kdyby se nechali proti covidu-19 očkovat. Uvedli to dnes v diskusi na odborné konferenci Efektivní nemocnice ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Více souvisejících

Petr Arenberger ministerstvo zdravotnictví Vláda ČR Miloš Zeman Jan Blatný

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 48 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy