Novým předsedou klubu poslanců TOP 09 se stal Válek, nahradil Kalouska

Předsedou sedmičlenného klubu TOP 09 v dolní parlamentní komoře zvolili po odchodu Miroslava Kalouska ze Sněmovny poslanci TOP 09 Vlastimila Válka. Novým místopředsedou Dominika Feriho. ČTK o tom dnes informoval mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk. Místopředsedou klubu pak nadále zůstává František Vácha.

Kalousek dnes oznámil, že se vzhledem k brzkému startu volební kampaně rozhodl složit mandát. Chce tak dát ve Sněmovně prostor k vystoupení kolegům, kteří se v říjnových volbách budou ucházet o hlasy voličů. Že nebude znovu kandidovat, Kalousek avizoval od loňského léta.

Válek je jedním z nejviditelnějších kritiků kroků vlády v zasahování proti šíření epidemie covidu. Vychází přitom ze své lékařské praxe. "Převzít štafetu ve vedení poslaneckého klubu TOP 09 po Mirku Kalouskovi je pro mne čest a zároveň obrovská výzva - rétorickou laťku totiž nasadil velmi vysoko a jeho projevy zkrátka patří do sněmovního zlatého archivu," komentoval Válek svou novou roli ve vyjádření pro média. Uvedl také, že mu Kalousek slíbil pomoc a rady.

Předsedové klubů nebo jejich zástupci mají spolu s šéfy stran ve Sněmovně právo přednostní řeči. Kalousek dnes uvedl, že volební kampaň už začala a dostat šanci by tak měli ti, kteří do voleb půjdou. TOP 09 se voleb bude účastnit v koalici s ODS a lidovci. Termín sněmovních voleb vyhlásil prezident Miloš Zeman před novým rokem. Konat se budou 8. a 9. října. Na Ústavní soud se minulý týden obrátili senátoři za Starosty a také za TOP 09 a lidovce, podle nichž Zeman neobvykle časným vyhlášením termínu voleb do Sněmovny zneužil svou pravomoc. Poukazují na údajný zásah do férovosti volební soutěže a zvýhodnění vládních stran vůči vznikajícím opozičním koalicím.

Související

Marek Výborný

Vláda přichystala zákaz produktů s HHC. Látku zařadí mezi návykové

Vláda ve středu podpořila společný návrh ministerstev zemědělství a zdravotnictví ohledně zařazení HHC na seznam návykových látek. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce HHC zakázat kvůli stále častějším případům intoxikace z cukrovinek. Zákaz by měl platit alespoň do doby, než začne platit novela zákona o návykových látkách. Návrh ministerstev navíc přináší i regulaci takových látek. 

Více souvisejících

Vlastimil Válek (TOP 09) top 09 Poslanecká sněmovna Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 52 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy