Novým ředitelem České rozvojové agentury se stal Jan Slíva, jmenoval ho Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes jmenoval ředitelem České rozvojové agentury (ČRA) Jana Slívu. Ministerstvo už dříve na dotaz ČTK uvedlo, že Slíva zvítězil ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo devět kandidátů.

Nový ředitel se chce ve funkci zaměřit na plné zapojení české rozvojové spolupráce do evropských projektů a větší provázanost s rozvojovými trendy na celosvětové i evropské úrovni.

"Zahraniční rozvojová spolupráce České republiky je klíčovým nástrojem zahraniční politiky pro účinnou reakci na globální výzvy. Jsem rád, že s příchodem nového pana ředitele přichází i cenné zkušenosti z prostředí silné evropské finanční instituce," uvedl Petříček. Slíva od roku 2010 působil v Evropské investiční bance v Lucemburku, kde postupně vedl kanceláře tří viceprezidentů zodpovědných za půjčky ČR, Německu, Rakousku, novým členským státům EU a zemím Východního partnerství.

#TZMZV: Ministr @TPetricek jmenoval nového ředitele @czechaid ?? Jana Slívu, který přichází z Evropské investiční banky. Hlavní vizí nového ředitele je plné zapojení české rozvojové spolupráce do evropských projektů. ➡ https://t.co/RRpThNUTq4 pic.twitter.com/OjtKmckqLP

— MZV ČR (@mzvcr) September 1, 2020

Místo ředitele ČRA bylo neobsazené od loňského listopadu, kdy rezignoval Pavel Frelich. Výběrové řízení zbrzdila epidemie koronaviru, původně chtělo ministerstvo zahraničí nového ředitele vybrat v prvním čtvrtletí letošního roku.

Česká rozvojová agentura je zřízena zákonem a koordinuje projekty zaměřené na podporu udržitelného rozvoje ve vybraných zemích. Česká diplomacie zvolila jako prioritní země pro rozvojovou spolupráci Bosnu, Moldavsko, Gruzii, Kambodžu, Etiopii a Zambii.

Ve svých projektech se ČRA zaměřuje na nejchudší a zvlášť zranitelné skupiny obyvatel v chudých zemích. Snaží se zlepšit jejich životní podmínky, podporuje občanskou společnost a ekonomický růst v zemích svého působení. V roce 2019 podpořila ČRA 185 projektů, na které šlo celkem 393 milionů korun.

Související

Ilustrační foto

Rozvojová pomoc poskytovaná Českem loni stoupla na sedm miliard

Česko loni poskytlo oficiální rozvojovou pomoc v celkové výši 7,019 miliardy korun, což je meziročně o zhruba 400 milionů více. V poměru k takzvanému hrubému národnímu důchodu (HND) ale zůstala pomoc na úrovni 0,13 procenta. Vláda přitom ve strategickém rámci chce do roku 2030 zvýšit podíl oficiální rozvojové pomoci na HND na 0,33 procenta.
Ministerstvo zahraničních věcí

Kdo bude novým šéfem České rozvojové agentury? Zájem o post je nečekaný

O vedení České rozvojové agentury (ČRA), která koordinuje české projekty zaměřené na podporu udržitelného rozvoje ve vybraných zemích, projevilo zájem devět lidí. Ministerstvo zahraničí chce nového ředitele vybrat ve druhé polovině února, sdělila na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Ministerstvo vypsalo konkurz na ředitele ČRA poté, co na konci listopadu rezignoval Pavel Frelich.

Více souvisejících

Česká rozvojová agentura Tomáš Petříček Jan Slíva (rozvojová agentura) ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy