Novým šéfem KDU-ČSL je Marian Jurečka, drtivě porazil konkurenty

Opoziční KDU-ČSL povede poslanec a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Delegáti mimořádného volebního sjezdu v Praze mu dnes dali přednost před předsedou lidoveckých poslanců a stranickým místopředsedou Janem Bartoškem a Janem Horníčkem z královéhradecké organizace. Jurečka nahradil v čele strany Marka Výborného, který se funkce předčasně vzdal z rodinných důvodů.

Marian Jurečka dostal 205 ze 357 platných hlasů, oznámil předseda volební komise. Bartoška volilo 142 delegátů, Horníčka deset. Volební komise vydala celkem 377 hlasovacích lístků. Jeden zůstal neodevzdaný, 19 hlasů nebylo platných.

Gratuluji @MJureka a přeji ze srdce vše dobré! Držím palce a věřím, že @kducsl čekají dobré časy. #sjezdkdu2020 https://t.co/JoPHhtsw1d

— Marek Výborný (@MarekVyborny) January 25, 2020

Jurečka se na rozdíl od Bartoška staví zdrženlivě k případné předvolební spolupráci nynějších opozičních stran. Podle Jurečky jí brání technické a legislativní překážky, později při tiskové konferenci ji ale kategoricky nevyloučil. Bartošek by si kooperaci s ostatními uskupeními před příštími sněmovními volbami představit uměl, ačkoli by počkal na zkušenosti z letošních krajských voleb.

Oba politici se liší také v pohledu na možnou budoucí koaliční spolupráci s Andrejem Babišem (ANO) či hnutím ANO. Jurečka ji nevylučuje, je podle něho možné vést dialog o formě spolupráce se všemi stranami s výjimkou KSČM a SPD. Už dříve uvedl, že by chtěl, aby se KDU-ČSL stala stranou s širokým koaličním potenciálem. Po svém zvolení ale uvedl, že lidovci nepůjdou do vlády s trestně stíhanou osobou, jež má zásadní střety zájmů ohrožující fungování státu a nemá určitou morální integritu.

Bartošek v nominačním projevu odmítl spolupráci se stranami, které by chtěly destruovat svobodu a demokracii. Do kabinetu by KDU-ČSL podle něho neměla vstoupit v případě, pokud by byl některý její člen trestně stíhán nebo neměl čisté lustrační osvědčení. Babiš stále čelí stíhání kvůli případu dotace pro farmu Čapí hnízdo a pokračuje v soudních sporech o svou evidenci jako spolupracovníka někdejší komunistické tajné policie StB.

Jurečka v projevu po zvolení vyzval všechny lidovce ke spolupráci. Bývalé předsedy strany požádal, aby kdykoli přišli s radou či podnětem, veřejnost pak k aktivní účasti na politice KDU-ČSL. Bartoškovi a europoslanci Tomáši Zdechovskému, který přímo na sjezdu z volby odstoupil, poděkoval Jurečka za to, že představili svoji nabídku vizí pro KDU-ČSL. Během projevu k Jurečkovi na pódium přiběhli jeho dva synové.

Související

Více souvisejících

sjezd KDU-ČSL 2020 Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jan Bartošek Jan Horníček (KDU-ČSL) KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy