Novým šéfem Úřadu práce je Najmon, zaměří se na digitalizaci a snížení byrokracie

Generálním ředitelem Úřadu práce ČR jmenovala ministryně Jana Maláčová (ČSSD) dosavadního kancléře úřadu Viktora Najmona. Výsledek výběrového řízení oznámila dnes na tiskové konferenci. Nový šéf instituce se má zaměřit na modernizaci, snížení byrokracie, digitalizaci, bude také řešit dopady epidemie.

Úřad práce patří k největším institucím v zemi, Najmon bude vést zhruba 11.800 zaměstnanců. Do výběrového řízení se přihlásilo šest uchazečů, z nichž jeden nesplnil podmínky soutěže. Státní tajemnice ministerstva Ingrid Štegmannová ČTK řekla, že v užším kole vybírala s ministryní nejvhodnějšího kandidáta z trojice doporučených kandidátů. Najmon uspěl i díky dlouholetým zkušenostem z Úřadu práce i ministerstva.

Novým generálním ředitelem ÚP ČR je Viktor Najmon. 14 let působí v resortu MPSV. Od února 2020, v nejtěžším pandemickém období, vede úřad jako zastupující gen.řed. Věřím, že se pod jeho vedením můžeme těšit na moderní ÚP 21.století. pic.twitter.com/mTvWa4Nbk5

— Jana Maláčová (@JMalacova) November 6, 2020

"Má zkušenosti, v této pozici je již od února. I předtím působil od roku 2015 na vedoucích pozicích Úřadu práce tak i chvíli u nás na ministerstvu. Odborná agenda je z tohoto důvodu silnou stránkou nového generálního ředitele," uvedla tajemnice.

"Hlavními cíli jsou proklientský úřad, modernizace úřadu, být on-line dostupný pro klienty tak, abychom byli úřadem 21. století," shrnul své ambice v čele úřadu Najmon. Vycházet chce z toho, co klientům už nyní nabízí elektronický portál Úřadu práce.

Místo generálního ředitele bylo neobsazené od odchodu Kateřiny Sadílkové z čela instituce, tedy od ledna. Výběrové řízení se konalo třikrát. Najmon úřad vedl z postu šéfa kanceláře generálního ředitele. Za instituci v minulých měsících vystupoval politický náměstek Maláčové Robin Povšík (ČSSD).

První výběrové řízení skončilo v únoru neúspěchem. O místo se tehdy ucházel exministr průmyslu z ČSSD Jiří Havlíček a ředitel svitavského úřadu práce Jan Tesař. Maláčová před vyhlášením vítěze uvedla, že by ředitelem měl být zkušený manažer se znalostí hospodářství a že Havlíček obě tyto podmínky splňuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval, že ČSSD hledá trafiky pro své lidi. Havlíček pak z výběru odstoupil.

Resort konkurz zrušil a koncem dubna ho vyhlásil znovu. Ministryně pak odmítla sdělit, kolik lidí se přihlásilo. Do třetího výběru se mohli zájemci a zájemkyně hlásit do 21. září. V posledních osmi letech aspoň čtyři roky museli působit na vedoucím postu v úřadech, mezinárodních organizacích, institucích EU, zastupitelstvech či ve vedení firem. Podmínkou byla vysoká škola, zkouška z angličtiny, němčiny nebo francouzštiny.

Související

Marian Jurečka

Jurečka se hájí ve věci odvolání šéfa úřadu práce. Odstupovat nehodlá

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) je přesvědčen o tom, že při odvolání generálního ředitele úřadu práce Viktora Najmona postupoval podle služebního zákona. Své výhrady bývalému šéfovi opakovaně sdělil. Pokud má Najmon pochybnosti, může se obrátit na ministerstvo vnitra či soud. Jurečka to dnes řekl novinářům. Výzvy k odstoupení považuje za absurdní.
Petr Fiala

Fiala hájí Jurečku. Odvoláním Najmona odblokoval řešení problémů úřadů práce

Premiér Petr Fiala (ODS) se zastal ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ve sporu s odvolaným generálním ředitelem Úřadu práce ČR Viktorem Najmonem. Předseda vlády dnes dopoledne před odletem na evropský summit do Bruselu novinářům řekl, že odvoláním bývalého šéfa otevřel Jurečka cestu k modernizaci instituce tak, aby plnila své úkoly. 

Více souvisejících

Viktor Najmon Jana Maláčová (ČSSD) Úřad práce

Aktuálně se děje

před 49 minutami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy