NRZP žádá vládu o opatření ke zmírnění dopadu zdražování energií

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) žádá vládu o opatření ke zmírnění dopadu zdražování energií a pohonných hmot na lidi s handicapem. Podle vedení rady jsou dosavadní vládní kroky pro ně neúčinné. O nastavení pomoci chce vedení NRZP s politiky jednat. Uvedlo to v prohlášení, které zaslalo ČTK.

O kompenzace prudkého růstu cen energií rada žádala už v lednu. Poukazovala na to, že náklady nejsou schopni hradit třeba lidé, kteří potřebují k životu přístroje s vysokou spotřebou elektřiny. MInistr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v dubnu řekl, že do měsíce předloží balíček kroků ke zmírnění dopadů zdražování na postižené. Návrhy zatím nezveřejnil.

"Považujeme tuto situaci za velmi vážnou a musíme s lítostí konstatovat, že dosavadní kroky vlády jsou pro tuto skupinu lidí zcela neúčinné," uvedlo vedení rady. Podotklo, že si uvědomuje složitost situace a dopady války na Ukrajině, ale situace rodin s postiženým členem je i přes zvýšení invalidních penzí a životního minima neudržitelná. Řada lidí se neobejde bez podpory přístrojů s vysokou spotřebou elektřiny. Pečující musí denně vozit své blízké do speciálních škol, stacionářů či k lékaři. "Prohlášení některých politiků o šetření a omezení jízd jsou vůči těmto lidem bezpředmětná," uvedla rada. S ministry, poslanci a senátory chce o kompenzacích jednat.

Informace o situaci lidí s handicapem dostal v první polovině ledna i sněmovní sociální výbor. Jurečka na jeho jednání tehdy řekl, že se jeho úřad na skupiny se zvýšenou energetickou náročností podívá a posoudí, jak by se problém dal řešit. V dubnu pak uvedl, že do měsíce předloží balíček s návrhy na pomoc postiženým. Zmínil zvýšení příspěvku na mobilitu či na zaměstnávání lidí s handicapem. Konkrétní návrhy zatím nepřiblížil a nezveřejnil. Kabinet chystá také sociální tarif na energie.

Šéf NRZP Václav Krása už dřív ČTK řekl, že bez podpory přístrojů se neobejde asi 10.000 lidí. Z nich kolem 6000 používá denně dýchací přístroj. "Dýchací přístroje mají příkon kolem 300 wattů. Člověk je používá denně třeba deset hodin. Za den jsou to tři kilowatty. To lidé platí navíc, bez toho ale nemohou být. Mají tak enormní náklady na energie," popsal Krása. Rada navrhovala zvýšit příspěvek na mobilitu a promítnout do něj i ceny energií. Zástupci ministerstva doporučovali žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci. Ta je ale jen pro lidi v hmotné nouzi, navíc je jednorázová.

Příspěvek na mobilitu je pro lidi s průkazem ZTP či ZTP/P. Činí 550 korun měsíčně. Naposledy vzrostl o 150 korun od ledna 2018. Loni se na něm vyplatilo 1,7 miliardy. Opoziční SPD připravila novelu se zvýšením na 800 korun, ANO navrhuje 2000 korun.

Stát vyplácí také příspěvek na výdělek lidí s handicapem pro firmy s víc než polovinou postižených pracovníků. Poskytuje tři čtvrtiny jejich mzdových nákladů, ale nejvýš 13.600 korun. Částka se upravovala naposledy předloni od října o 800 korun. Minimální mzda od té doby dvakrát rostla, nyní činí 16.200 korun.

Související

Léky, ilustrační foto

Rada postižených podporuje možnost zasílat léky na předpis

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) podporuje navrhované zavedení možnosti zasílat lidem i léky na předpis. Podle ní by to usnadnilo situaci těm, kteří mají potíže se do lékáren dostat a léčiva na recept si vyzvednout. NRZP to dnes uvedla v tiskové zprávě, kterou zaslala ČTK. Poslance a poslankyně požádala, aby návrh schválili.
Ilustrační foto

Postup výměny průkazů postižených lidí možná bude snazší

Postup pravidelné výměny průkazu osoby se zdravotním postižením se možná v některých případech zjednoduší. Sněmovní sociální výbor dnes podpořil novelu zejména lidoveckých poslanců, podle níž by se neposuzoval zdravotní stav u lidí, kteří mají průkaz přiznaný trvale. Změna by podle autorů ulevila i lékařské posudkové službě.

Více souvisejících

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) Energetika Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 47 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy