O další podpoře podnikatelů rozhodne vláda tento týden, uvedla Schillerová

O další podpoře pro podnikatele zasažené pandemií koronaviru vláda podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) rozhodne tento týden. Záviset to bude na tom, zda budou moci od pondělí otevřít obchody. Definitivní verdikt vláda vynese na mimořádné schůzi ve čtvrtek. Schillerová to řekla dnes na tiskové konferenci po jednání vlády.

V dalším období podle Schillerové může pokračovat kompenzační bonus, který připravilo ministerstvo financí pro živnostníky, případně by fungovaly jen dotační programy. Vše bude záviset na tom, jak velká část podnikatelů se bude moci vrátit ke své činnosti, řekla.

Protiepidemická opatření chce vláda rozvolňovat na základě šesti balíčků. Rozhodující přitom bude počet nakažených koronavirem za sedm dní na 100.000 lidí. Bez ohledu na tento faktor od pondělí 3. května vláda povolila provoz službám spojeným s péčí o tělo jako kadeřnictví, kosmetika, masáže nebo pedikúry. V případě, že počet infikovaných klesne na 100, budou moci otevřít i všechny obchody.

Podnikatelé, kteří za leden až březen zaznamenali propad tržeb alespoň o 50 procent oproti stejnému období loňského nebo předloňského roku, mohou v současné době využívat program COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady. Zvolit si mohou jen jeden. V prvním případě stát přispívá 500 korun na zaměstnance za každý den omezení, u druhého programu proplácí 60 procent nákladů snížených o pomoc z dalších "covidových" dotačních titulů.

V rámci kompenzačního bonusu si osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) či společníci malých společností s ručením omezeným mohou nárokovat 1000 korun za každý den uzavření provozovny. Stát příspěvek přiznává za únor, březen a duben.

V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky, obchody s dětským oblečení a obuví nebo květinářství. Otevřeny jsou také některé služby, například zámečnictví, čistírny nebo servisy vozidel.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy