O explozi skladu ve Vrběticích jsme měli v Sobotkově vládě pochybnosti, ale indicie chyběly, říká Jurečka

Předseda lidovců Marian Jurečka tvrdí, že Sobotkova vláda, v níž zasedal jako ministr zemědělství, intenzivně řešila dvě exploze ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. „Měli jsme jisté pochybnosti, ale indiciemi, které by prokazovaly, že za explozí stojí ruská tajná služba, jsme nedisponovali, důkazy chyběly,“ říká pro EuroZprávy.cz Marian Jurečka, který byl v kabinetu Bohuslava Sobotky rovněž členem Bezpečnostní rady státu.

Vyvrací chiméru, že by se Sobotkova vláda podrobně nezabývala dvěma explozemi muničního skladu ve Vrběticích, při nichž přišli o životy dva zbrojíři Vratislav Havránek a Luděk Petřík. „Jako bývalý člen Bezpečnosti rady státu nemohu i s odstupem několika let říkat úplné detaily. Ale od začátku jsme měli pochybnosti, že k výbuchu nedošlo díky neopatrné manipulace ze strany zbrojířů, anebo jen tak náhodně,“ říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Exministr zemědělství tvrdí, že indicie o tom, kdo za útokem může stát, tehdy vláda neměla. „Nedisponovali jsme informací, že za akcí může stát ruská tajná služba.“

Současný opoziční politik si vzpomíná, že exploze se na zasedání vlády pravidelně probírala a řešila. „A to až do konce jejího mandátu. A nešlo jen o samotný výbuch, ale museli jsme koordinovat odklízení munice, její převoz, což byl velice zdlouhavý proces. Vždyť celý prostor se vyčistil až loni na podzim.“ Lidoveckému poslanci vadí kritika části veřejnosti, podle níž je neuvěřitelné, že bezpečnostní složky až po téměř sedmi letech zjistily, kdo za explozí stojí. „Jednalo se o závazné šetření, nic se nemohlo uspěchat a důkazy musely být jednoznačně věrohodné. Žádná služba nemůže přijít s tvrzením, že si myslí, že skutek asi spáchali ruští agenti. Z tohoto pohledu pak necelých sedm let prověřování není zase až tak dlouhá doba,“ upozorňuje.

Bezpečnostní složky zřejmě vytvořily na premiéra tlak

Jurečka v pátek ráno začal tušit, že něco není v pořádku, když ze sociálních sítí zjistil, že z ruské ambasády má odejít velké množství diplomatů a zaměstnanců. „A to nikdy nevěstí nic dobrého.“ Proto mu plánovaná cesta vicepremiéra Jana Hamáčka, který je po rezignaci Tomáše Petříčka pověřen řízením ministerstva zahraničí, do Moskvy nedávala logiku a smysl. „Zvláště, když už se vědělo, že ruských vakcín Sputnik V je i pro Českou republiku dostatek, pokud by očkovací látka prošla certifikací. Opravdu nevím, jaký skutečný záměr měla jeho mise naplnit a proč měl v metropoli Ruské federace strávit celé tři dny,“ krčí rameny.

Přišlo mu automatické, že se premiér Andrej Babiš i vicepremiér Jan Hamáček k podezřelému dění poslední pracovní den vyjádří, což se však nestalo. Skutečnost, že do explozí ve Vrběticích mohou být zapojeni důstojníci ruské vojenské rozvědky GRU Anatolij Čepig a Alexandr Miškin, kteří se v roce 2018 v britském Salisbury pokusili zabít, otrávit bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Julii, oznámili až v sobotu večer. „A podle mého názoru jen proto, že byli pod tlakem bezpečnostních služeb, která tak závažné zjištění nechtěla tajit. Proto zřejmě o kauze Vrbětice Babiš s Hamáčkem promluvili,“ konstatuje Jurečka pro EuroZprávy.cz.

Soukromý zemědělec má podezření, že vláda i Jan Hamáček o zapojení ruských agentů ve Vrběticích musela vědět dříve než v pátek. „Vždyť i v nedělním televizním diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce Jan Hamáček řekl, že ve středu s předstihem zpravil českého velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňku, který přiletěl do Prahy, že z Ruské federace bude vyhoštěno několik českých diplomatů.“ Podle Jurečky musel tedy pravděpodobně dočasný šéf diplomacie a ministr vnitra vědět, co se chystá a že se Česká republika připravuje vypovědět velké množství diplomatů a zaměstnanců ruské ambasády. „Pokud by nic Hamáček netušil, pak nevím, proč by měl do Prahy jen tak přiletět pan velvyslanec Pivoňka,“ podivuje se šéf lidovců Marian Jurečka.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 35 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy