O odvolání radní Lipovské z Rady ČT poslanci dnes jednat nebudou

Sněmovní většina dnes odmítla zařadit na program schůze návrh na odvolání radní Hany Lipovské z Rady České televize. Odvolat Lipovskou z rady doporučil minulý týden sněmovní volební výbor, a to kvůli jejímu politickému angažmá a údajné ztrátě nezávislosti. S návrhem na zařazení tohoto bodu na program přišla poslankyně z klubu TOP 09 Olga Sommerová (LES) a chtěla ho projednávat dnes večer po ústních interpelacích.

Pro zařazení tohoto bodu však hlasovalo jen 40 poslanců, zapotřebí jich bylo o 17 víc. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) zařazení bodu navrhne znovu v pátek.

Nynější schůze Sněmovny je zatím poslední před říjnovými volbami. Někteří poslanci nevylučují, že skončí již v pátek a v dalším týdnu už pokračovat nebude. Při hlasování se zdržela většina poslanců ANO a KSČM. Poslanci SPD hlasovali proti. Návrh naopak podpořil zbytek opozice včetně vládní ČSSD.

Sommerová novinářům po hlasování řekla, že bod navrhne znovu v pátek. Předseda poslanců TOP 09 Vlastimil Válek uvedl, že hnutí ANO nedodrželo dohodu z úterního jednání grémia, kde slíbilo zařazení bodu podpořit. "Z mého pohledu vznikla nová koalice ANO, SPD a KSČM, která už si dnes začíná sestavovat novou vládu," řekl.

Volební výbor doporučil plénu Sněmovny odvolat Lipovskou hlasy všech osmí přítomných členů. Zákon o České televizi stanoví mimo jiné, že člen rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů. "Členka rady paní Lipovská od počátku působení v Radě České televize zastává a ve veřejném prostoru aktivně propaguje vyhraněný politický a názorový směr a nedávno oznámila, že kandiduje v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny,“ řekla tehdy Sommerová. Domnívá se proto, že Lipovská tak naplnila zmíněný paragraf zákona o ČT a ztratila svoji nezávislost.

Uskupení Volný blok, za který Lipovská kandiduje do Sněmovny, však Lipovskou hájí. Podle něj právní předpisy neporušuje. Lídr Volného bloku a nezařazený poslanec Lubomír Volný v pondělí řekl, že pokus o její odvolání má za cíl zbavit televizní radu kritika generálního ředitele ČT Petra Dvořáka.

Volný dnes navrhoval, aby poslanci zařadili na program návrh na odvolání celé Rady ČT. S tímto návrhem však neuspěl.

Související

Hana Lipovská (autor: Josef Plch)

Poslanci jednají o odvolání Lipovské. Volnému se to nelíbí

Poslanci se začali zabývat návrhem svého volebního výboru na odvolání radní Hany Lipovské z Rady České televize. Důvodem, proč ji má Sněmovna odvolat, je údajná ztráta její nezávislosti, jak ji vyžaduje zákon o České televizi. Lipovská v letošních sněmovních volbách kandiduje do Sněmovny za uskupení Volný blok.

Více souvisejících

Hana Lipovská (ekonomka) Poslanecká sněmovna Rada České televize

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy