Zpřísnění opatření: Povinné respirátory, obchody v pondělí neotevřou

Vláda od pondělí provoz všech obchodů nepovolí, podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) není pandemická situace dobrá. Příští týden ale chce téma znovu otevřít a podle stavu šíření koronaviru navrhne další kroky. V pondělí naopak ministerstvo zdravotnictví nařídí nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek v místech, kde je větší koncentrace lidí.

Kabinet dnes podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) o otevření obchodů ani nehlasoval, napsal ČTK. Hamáček kvůli rostoucímu počtu potvrzených případů koronaviru jakékoliv uvolňování neschvaloval. I premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uvedl, že za současné situace nepovažuje rušení současných opatření za dobrý nápad.

Havlíček navrhoval zrušení zákazu maloobchodního prodeje od pondělí za přísnějšího režimu. Personál obchodů měl mít povinnost nosit respirátory třídy FFP2, v platnosti by zůstala i další opatření jako limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování rozestupů či řízení front.

"S ohledem na to, že od pondělní dohody s kraji a dalšími aktéry odborné i politické obce, se pandemický stav zhoršil, jsme uvolnění zbytku maloobchodů zatím odložili," napsal Havlíček. Doplnil, že riziko šíření koronaviru v těchto provozovnách je podle aktuálních výzkumů minimální a mobilita by se zvýšila jen o pět procent. Respektuje, že situace v nemocnicích není dobrá a je třeba být obezřetný, uvedl dále. Obchodníci se na otevření připravovali. Pro zaměstnance zajišťovali respirátory, objednávali také reklamní letáky.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci. Výjimku ze zákazu mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Povolen je prodej jen zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku.

V pondělí MZd nařídí nošení kvalitnější ochrany úst v obchodech

V pondělí ministerstvo zdravotnictví nařídí nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek v místech, kde je větší koncentrace lidí. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) půjde o obchody, veřejnou dopravu, nemocnice a další místa, která budou v mimořádném opatření vypsána. Řekl to na dnešní tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. Opatření bude platit od půlnoci z pondělí na úterý.

"Za dostatečnou ochranu nebude možné považovat různé svépomocně vyrobené tkaniny a další provizorní ochrany úst," řekl ministr. Lidem doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2, protože lépe lne ke tváři a do jisté míry těsní. "Rouška chrání spíš okolí, respirátor i vás, protože daleko lépe brání vdechování vzduchu," připomněl ministr. Dvě chirurgické ústenky místo jedné jsou podle něj řešení pro lidi, kteří třeba respirátor neseženou. "Použití dvou stejně účinných prostředků je lepší, byť neříkám, že dvakrát," dodal.

Důvodem je podle něj horší epidemická situace se šířením britské mutace. Dnes a o víkendu budou podle Blatného další jednání s epidemiology a klinickou skupinou o dalších opatření do budoucích dnů. Ministr dnes bude jednat také s vedením všech hygienických stanic. Pokud by se zavíraly některé další okresy, dozví se to podle ministra nejdříve hejtmani a starostové okresních měst. "Teď žádný konkrétní region v mysli nemám," uvedl Blatný. V úterý je plánováno jednání s opozicí o takzvané pandemické dohodě.

Podle Blatného jsou respirátory na trhu dostupné a zatím se nebude uvažovat o regulaci jejich ceny. Na začátku února vláda na dva měsíce zrušila u respirátorů třídy FFP2 a vyšší daň z přidané hodnoty, obchodníci je pak mohli zlevnit. "Kdyby docházelo ke snížení dostupnosti, tak to budeme dál řešit s příslušnými resorty, které to mají na starosti," dodal ministr.

Související

Více souvisejících

Obchody Karel Havlíček

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Čína už se stává hrozbou nejen na Zemi, varuje NASA

Čína posiluje své kapacity ve vesmíru a využívá svůj civilní program k maskování svých vojenských cílů, řekl dnes ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy