Oběti srpna 68 byly jen oběti nehod? Místopředseda KSČM Grospič se za svá slova omluvil

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič se dnes omluvil za výrok o obětech srpna roku 1968. Své nedávné vystoupení ve veřejnoprávním rozhlase označil za nešťastné, vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa podle něj byl špatný a přinesl české společnosti negativa. V krátkém vystoupení bez dotazů novinářů před jednáním Sněmovny řekl, že nikdy nehanobí oběti s poškozeným zdravím včetně ztráty života.

Grospič o událostech z roku 1968 hovořil v Českém rozhlasu před hlasováním, kterým Sněmovna podpořila vyhlášení 21. srpna významným dnem. Uvedl tehdy, že obsazení Československa v roce 1968 nebylo okupací a lidé, kteří v důsledku invaze zahynuli, byli většinou oběti dopravních nehod. Jeho slova poté odsoudili představitelé jiných parlamentních stran. Prezident Miloš Zeman v televizi Barrandov označil výrok za odporný.

Komunisté se od Grospičových slov nedistancovali. Personální důsledky pro Grospiče, který je ve Sněmovně předsedou mandátového a imunitního výboru, vyvodit přes výzvy dalších stran odmítli. Předseda strany Vojtěch Filip nicméně uvedl, že každý člen by měl být zdrženlivý ve svých prohlášeních a dbát o to, aby byla v souladu s oficiální linií strany.

Dnes jeho omluvu kvitoval místopředseda mandátového výboru a místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík. "Tento výbor je trochu jiný než ostatní, zabývá se velmi citlivými a osobními věcmi. Pokud člověk, který je předsedou, je schopen pronést takovou nehoráznost, jako byla slova pana Grospiče o okupaci a dopravních nehodách v roce 1968, tak je to něco, co by mě nutilo si ho přestat vážit. Pokud se za to byl schopen omluvit, já to vítám a věřím, že se ve svých názorech skutečně posune a bude tím i věrohodnějším předsedou výboru," uvedl. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že je dobře, že Grospič v sobě našel kousek cti. Výrokem ale podle něj potvrdil, že KSČM je strana, kde stalinisté mají své pozice, a že se strana neoprostila od své minulosti.

Komunisté ve Sněmovně tolerují menšinovou vládu ANO a ČSSD. Kabinet bude jejich hlasy potřebovat pro schválení státního rozpočtu na příští rok a bez KSČM zřejmě neprosadí ani daňový balíček zvyšující některé daně a platby.

Související

Lubomír Volný při potyčce ve Sněmovně

Volný dostal za potyčku ve Sněmovně pokutu ve výši jednoho platu

Sněmovní mandátový a imunitní výbor uložil dnes nezařazenému poslanci Lubomíru Volnému kvůli lednové potyčce přímo na plénu dolní komory pokutu ve výši měsíčního poslaneckého platu, tedy zhruba 90.800 korun. Novinářům to řekli předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) a místopředseda Petr Gazdík (STAN). Jde o nejvyšší možný postih. Volný už avizoval, že se proti pokutě odvolá k celé Sněmovně. Stejný postup předpokládají i členové výboru.
Lubomír Volný vyvolal potyčku ve Sněmovně

Sněmovní výbor opět přerušil debatu o kauze Volný. Kvůli jeho námitkám

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes opět přerušil projednávání incidentu nezařazeného poslance Lubomíra Volného (Jednotní). Volný při slyšení mimo jiné namítl, že jsou členové výboru podjatí. O námitce podjatosti rozhodne organizační výbor. Novinářům to řekl místopředseda imunitního výboru výboru Petr Gazdík (STAN). Výbor chce, aby se organizační výbor sešel k posouzení námitky co nejdříve.

Více souvisejících

Stanislav Grospič KSČM Srpen 1968

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy