Obstrukce a slovní přestřelky. Ve Sněmovně bylo veselo i letos

Vládní koalici se letos ve Sněmovně dařilo i přes občasné obstrukce opozice prosazovat své návrhy zákonů. Sněmovna schválila přes odpor opozice rozšíření elektronické evidence tržeb na všechny zbývající obory i vyšší daně na lihoviny a tabák. Poslanci schválili i navýšení důchodů a rodičovské. Naopak neschválila možnost vodáků plout s alkoholem v krvi bez hrozby pokuty. Od voleb v roce 2017 už schválila přes 120 návrhů zákonů, z toho 85 předložila vláda.

Koaliční vláda ANO a ČSSD prosadila s podporou KSČM svůj druhý státní rozpočet, který počítá se schodkem 40 miliard korun. Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při jeho třetím čtení zřejmě vytvořil svůj nový osobní rekord v délce projevu. O státním rozpočtu hovořil tři hodiny. V červenci 2018 před hlasováním o důvěře vládě mluvil asi hodinu a 40 minut.

Koncem června vláda odolala návrhu na vyslovení nedůvěry. Vyvolala ho pětice opozičních stran v reakci na předběžné auditní zprávy Evropské komise poukazující na střet zájmů premiéra Babiše. Pro návrh hlasovalo 85 opozičních poslanců.

Vládě se podařilo prosadit novelu zákona o evidenci tržeb, která od příštího roku rozšíří povinnost evidovat tržby i na všechny zbývající odvětví, od lékařů nebo advokátů až po všechny řemeslníky. Opozice předlohu tvrdě kritizovala a projednávání prodlužovaly rozsáhlé kritické projevy části opozičních poslanců. Během závěrečného schvalování, které trvalo několik dní, museli poslanci hlasovat o osmi stovkách pozměňovacích návrhů.

Většinu z nich vznesla opoziční ODS a týkaly se hlavně vyřazení ekonomických činností z povinnosti evidovat tržby. Pozornost vzbudilo například to, že se EET bude vztahovat na chov velbloudovitých zvířat nebo na kosmické lety. Za podpory koaliční ČSSD se však podařilo z evidence vyřadit sociální služby. Přesto se desítky opozičních poslanců obrátily na Ústavní soud s návrhem, aby schválenou novelu zrušil.

Rozsáhlé projevy provázely i projednávání vládního daňového balíčku, který zvyšuje spotřební daně na lihoviny a tabákové výrobky a zdvojnásobuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Zvyšuje i zdanění výnosů z loterií. Sněmovna z něj proti původnímu vládnímu návrhu vyřadila zdanění plynu pro vytápění v domovních kotelnách. Kritici této změny varovali, že prodraží topení tisícovkám domácností.

Komunistické straně Čech a Moravy se podařilo s pomocí poslanců vládních stran i opoziční SPD prosadit zdanění finančních náhrad církvím. Zdanění náhrad bylo jednou z podmínek komunistické strany pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Ústavní soud však tuto novelu později zrušil. Uvedl, že dodatečné snížení finanční náhrady za křivdy způsobené zločinným komunistickým režimem míří proti základním principům demokratického právního státu.

V závěru roku schválila Sněmovna zvýšení rodičovské od ledna o 80.000 korun na 300.000 korun. Odmítla přitom návrh Senátu, aby příspěvek dostali i rodiče s dětmi do čtyř let věku, kteří příspěvek v dosavadní výši už vyčerpali. V září potvrdila Sněmovna zvýšení průměrných důchodů od příštího roku zhruba o 900 korun měsíčně. Odmítla přitom návrh Senátu přidat další tisícikorunu měsíčně lidem, kteří jsou v penzi aspoň 25 let.

Pouze jednou v letošním roce se poslanci zabývali vydáním svého kolegy k trestnímu stíhání. V březnu odmítli vydat poslance SPD Miloslava Roznera ke stíhání kvůli jeho výrokům o romském táboře v Letech u Písku. Policie požádala Sněmovnu o vydání Roznera loni v prosinci. Rozner v minulosti při kritice rozhodnutí bývalé vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL o odkupu vepřína nedaleko pietního místa v Letech použil spojení "neexistující pseudokoncentrák". Sešlo se kvůli tomu několik trestních oznámení.

Také letos se složení Sněmovny obměnilo. V dubnu se vzdali mandátu bývalí ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a dopravy Dan Ťok (ANO). Chovance nahradil bývalý předseda rozpočtového výboru Václav Votava a Ťoka Iva Kalátová. Ve volbách do Evropského parlamentu uspěli Radka Maxová (ANO), Veronika Vrecionová (ODS) a Mikuláš Peksa. Maxovou nahradil Ondřej Babka, Vrecionovou Petr Bendl a Peksu František Navrkal.

Stejně jako v předchozích letech se u řečnického pultu odehrávaly tradiční slovní půtky a přestřelky mezi opozičními a koaličními politiky. Například při projednávání státního rozpočtu se ministryně financí Alena Schillerová střetla s poslancem ODS a bývalým reprezentantem ve skoku na lyžích Jakubem Jandou. "Chtěla jsem prvně říct, že já neumím skákat na lyžích, tak vy se vyjadřujete taky k něčemu, o čem nic nevíte, ale zůstanu korektní," vzkázala Schillerová Jandovi. "Já bych vám, paní ministryně, ani nedoporučoval skákat na lyžích, nedopadlo by to dobře," odpověděl jí Janda.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ne znamená ne. Sněmovna schválila redefinici znásilnění

Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Vládní novela, na které panuje shoda mezi koalicí a opozicí, upraví také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, které by vždy měly být považovány za znásilnění či sexuální útok. Předlohu musí ještě posoudit Senát. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna zákony Vláda ČR Hnutí ANO ČSSD ODS Jakub Janda (skokan na lyžích) Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 3 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

Zdroj: Komerční článek

Další zprávy