Očkovací strategie či korespondenční volby. ODS, TOP 09 a lidovci chtějí mimořádnou schůzi Sněmovny

Opoziční blok ODS, KDU-ČSL a TOP 09, který pro letošní sněmovní volby vytvořil koalici, chce ještě v lednu svolat mimořádnou schůzi dolní komory k návrhu zavedení korespondenční volby a odškodňovacímu zákonu. Zároveň strany chtějí jako první bod řádné schůze Poslanecké sněmovny, která začne příští úterý, zařadit očkovací strategii. Předsedové stran to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Projednat návrh na zavedení korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí chce opozice i v reakci na to, že prezident Miloš Zeman vyhlásil termín říjnových sněmovních voleb oproti zvyklostem už v prosinci. K navrhovatelům předlohy patří zmíněné tři strany, Piráti a STAN. "V rámci Evropské unie jsme jedním z posledních států, který korespondenční volbu svým občanům neumožňuje," řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Jde podle ní o desetitisíce až statisíce lidí.

Spolu s KDU-ČSL a TOP 09 svoláváme mimořádnou schůzi, která se bude zabývat korespondenční volbou ze zahraničí, protože i občané ČR žijící v zahraničí by měli mít právo projevit svůj názor ve volbách.

— Petr Fiala (@P_Fiala) January 13, 2021

Odškodňovací zákon předložili poslanci TOP 09, ODS, KDU-ČSL a STAN. Stát by měl podle předlohy platit podnikatelům plnou výši fixních nákladů, pokud kvůli vládním opatřením museli činnost zcela zastavit. V případě omezení činnosti by šlo o náhradu poloviny fixních nákladů. Patří k nim nájemné, splátky půjček a leasingů, výdaje na energie, pojištění a na údržbu, servis nebo skladování dlouhodobého majetku, a také jiné nezbytné provozní výdaje. Menšinová vláda ANO a ČSSD se k předloze postavila záporně.

Lidovecký předseda Marian Jurečka upozornil na to, že do Česka už dorazilo od firmy Pfizer přes 169.000 dávek vakcíny proti covidu-19, očkováno ale dosud bylo podle odhadů 70.000 až 75.000 osob. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes po návštěvě očkovacího centra v Brně řekl, že oficiálně nahlášeno z očkovacích center bylo 61.474 lidí. "Chceme příští týden na začátku jednání schůze požádat vládu o informace o tom, jaká je očkovací strategie z hlediska dosavadního průběhu, ale i plánů pro příští týdny a měsíce," řekl.

Česko se podle něj neobejde bez specializovaných očkovacích center. Komunální politici jsou připraveni k maximální součinnosti, vláda ale musí dát jasný rámec a pomoci vše zabezpečit finančně i materiálně, míní Jurečka. Kabinet do složité operace musí zahrnout maximum především praktických lékařů nebo objektivně informovat o dopadech očkování, dodal. Vyzval vládu ke společnému jednání.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS) top 09 KDU - ČSL volby 2021 Poslanecká sněmovna Markéta Pekarová Adamová Marian Jurečka (KDU-ČSL) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy