Spolu silnější: Odborníci v čele s generálem Pavlem chtějí ČR připravit na další krize

Odborníci v čele s bývalým představitelem české armády i Severoatlantické aliance (NATO) generálem Petrem Pavlem shromáždí od expertů poznatky z krize kolem pandemie koronaviru. Na konci léta pak vládě i veřejnosti představí soubor opatření, které by bylo potřeba přijmout. Pavel to dnes řekl na tiskové konferenci k chystané iniciativě ohledně přípravy Česka na budoucí krize.

Podle Pavla Česko koronavirovou krizi zvládlo dobře, což ale neznamená beze chyb. Řekl, že iniciativa nemá za cíl kritizovat instituce či jednotlivce za nedostatky, pod tlakem a v průběhu krize jsou podle něj chyby přirozené. Za chybu označil například to, že z počátku ministerstva trpěla resortismem, nedostatečné využití potenciálu českého průmyslu nebo neaktualizování krizových plánů a jejich malé využití.

https://t.co/vycu4JsRbY

— Petr Pavel (@p61pavel) July 15, 2020

"Podíváme se na to, jak různé složky státu fungovaly. Jak spolu komunikují, a jak celou zemi můžeme lépe připravit na budoucí krize," uvedl. Poznamenal, že během koronavirové krize například byla přijata dobrá improvizovaná opatření, která by nyní bylo třeba podchytit pro budoucnost.

S týmem expertů chce objíždět kraje a debatovat s odborníky ze zdravotnictví či bezpečnosti, státního i z privátního sektoru. Na konci léta plánuje vládě i veřejnosti představit soubor doporučení pro zákony, organizace i procedury. První debata se uskuteční ve čtvrtek v Plzni.

Členy expertního týmu jsou například šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, podnikatel Martin Hausenblas, předsedkyně České společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof J. E. Purkyně Jana Šeblová nebo někdejší hejtman Olomouckého kraje Jan Březina.

Pavel se v uplynulých měsících zapojil do boje s koronavirem. Spoluzaložil iniciativu Spolu silnější, která vybírala peníze pro různé projekty a dobrovolnické organizace. Získala asi 1,4 milionu korun a podpořila pět desítek projektů.

Na novinářský dotaz, zda iniciativa souvisí s jeho možnou prezidentskou kandidaturou, Pavel odpověděl, že z ní "nemíní vytloukat žádný kapitál" a vnímá ji jako týmovou akci. Důvodem vzniku iniciativy je podle něj to, že s ní dosud nepřišel nikdo jiný. Řekl, že pomoc státu v přípravě na krize nabídl již po svém návratu z NATO.

Související

Více souvisejících

Petr Pavel Česká republika iniciativa Spolu silnější Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 30 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy