Odbory a zaměstnavatelé vyzvali vládu k prodloužení Antiviru do konce června

Odbory a zaměstnavatelé vyzvali vládu, aby prodloužila program Antivirus s příspěvky na mzdy do konce června. Po jednání tripartity to novinářům řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) je na případném prodloužení shoda. Podpora z Antiviru se má zatím vyplácet do konce dubna.

"Panuje všeobecná shoda na tom, že do doby, než bude kurzarbeit, musíme využít Antivirus," uvedl Havlíček. Neupřesnil, kdy by vláda měla o prodloužení a na jak dlouhou dobu rozhodovat.

Z Antiviru stát poskytuje příspěvky na mzdy od loňského 12. března od vyhlášení prvního nouzového stavu firmám, na které dopadla nařízená omezení proti covidu a koronavirová krize. Příspěvkem A stát proplácí celé mzdy s odvody do 50.000 korun v zavřených provozech a 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě do 39.000 korun. Příspěvkem B dorovnává při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29.000 korun.

Vláda Antivirus prodlužovala už šestkrát. Na program má navázat dlouhodobý kurzarbeit, který mělo Česko mít podle plánu od loňského listopadu. Kabinet se na něm ale dlouho nedokázal shodnout. Výslednou novelu kritizovali odboráři i zaměstnavatelé. Poslanci do ní pak navrhli desítky změn. Spory přetrvávaly, a to hlavně ve vládním táboře.

Poslední jednání se uskutečnilo podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka začátkem dubna. Výsledkem je návrh tří poslanců, na němž je shoda, uvedl Hanák.

Související

Josef Středula

Středula nečekaně končí jako šéf odborů

Josef Středula už není předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), přišel o pravomoci šéfa odborové centrály. Příčinou jsou pochybnosti o jeho členství kvůli neplacení příspěvků. Situace uvnitř odborů by se měla vyřešit ještě během tohoto měsíce.
Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Stávka v Praze. Centrem prošli demonstranti a studenti, stávkovaly školy i odbory

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Více souvisejících

Odbory Josef Středula Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy