Odebrat dotaci ČSBS chce kromě ODS i sociální demokrat Votava

Odebrat ze státního rozpočtu na příští rok dotaci Českému svazu bojovníků za svobodu navrhuje kromě poslanců ODS i poslanec vládní ČSSD Václav Votava. Někdejší předseda sněmovního rozpočtového výboru už svůj návrh předložil ve Sněmovně. Se stejným návrhem přišla již dříve i skupina poslanců ODS v čele s Jakubem Jandou. V návrhu rozpočtu se pro ČSBS počítá s částkou 6,3 milionu korun.

"Působení tohoto svazu se bohužel v posledních létech stalo více než kontroverzním, a to především pod správou současného vedení reprezentovaného jeho předsedou Jaroslavem Vodičkou," zdůvodnil poslanec Votava svůj návrh. "Současná činnost spolku se výrazně odchýlila od jeho původního poslání a mnohdy až popírá hodnoty, na kterých byl spolek vybudován. Nejsou to jen některé veřejné skandály, ale také netransparentní hospodaření svazu," dodává.

Také poslanci ODS uvádějí na zdůvodnění svého návrhu, že činnost ČSBS se v posledních letech ukazuje jako problematická. Zejména pod současným vedením a především pod vedením předsedy Vodičky a aktivitám, které svým jménem zaštiťuje, se činnost spolku jeví jako nepřijatelná, uvádějí občanští demokraté jako jeden z důvodů. "Už jsou s tím trapní. Neštítí se pro překrucování historie likvidovat organizace občanské společnosti," reagoval minulý týden pro ČTK na návrh poslanců ODS předseda KSČM Vojtěch Filip.

Poslanec Votava chce dva miliony korun z navrhované dotace přesunout Československé obci legionářské a jeden milion korun navrhuje jako dotaci Československému ústavu zahraničnímu. Zbylých 3,3 milionu navrhuje přesunout do vládní rozpočtové rezervy. Votava uvádí, že posláním Československého ústavu zahraničního je péče o zahraniční krajany, podpora a usnadnění jejich národních a kulturních styků se starou vlastí, udržování národního povědomí, podpora ekonomické spolupráce a pomoc při návratu do vlasti. Ústav byl založen v prosinci 1928.

O Votavově návrhu i o návrhu poslanců ODS se bude rozhodovat při závěrečném schvalování rozpočtu v polovině prosince. Pokusy v tomto směru z minulých let nebyly úspěšné.

ČSBS sdružuje účastníky národního boje za osvobození ve druhé světové válce, jakož i jejich rodinné příslušníky a pozůstalé po nich. Některé instituce či samosprávy už dotace ze svých rozpočtů pro ČSBS odmítaly proplácet, nebo je snížily.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie

Poslanci řeší rozpočet. Navrhli přesuny za téměř 280 miliard korun

Poslanci ve dnešním druhém čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok navrhli přesuny uvnitř rozpočtu v celkovém objemu zhruba 279 miliard korun. Je to víc než loni, kdy navrhli přesunout 177 miliard korun. Navržené přesuny představují zhruba 15 procent plánovaných výdajů rozpočtu.
Vodička, Jaroslav (ČSBS)

Vodičkův svaz varoval před neonacismem, zazněla narážka na poničení Koněva

Evropa je svědkem nových realit, na které upozorňoval po druhé světové válce prezident Edvard Beneš, a to znovuzrození sil neonacismu a fašismu. Na dnešním shromáždění ke 101. výročí vzniku Československé republiky pořádaném Českým svazem bojovníků za svobodu (ČSBS) to řekl jeho předseda Jaroslav Vodička. Boj proti fašismu, nacismu a dalším formám diskriminace tak podle něj není jen otázkou minulosti, ale i přítomnosti.

Více souvisejících

čsbs Václav Votava (ČSSD) ODS

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 45 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy