Odměny dvou středočeských úředníků za Jermanové převýšily jejich roční platy

Středočeský kraj za éry bývalé hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) vyplatil dvěma vedoucím úředníkům odměny, které převyšovaly jejich roční platy. U tří dalších to bylo přes 90 procent. Není přitom zřejmé, za co tak vysoké odměny dostali, uvedl dnes server SeznamZprávy s odvoláním na zprávu kontrolorů z ministerstva financí.

Pokorná Jermanová dnes ČTK řekla, že výsledky auditu nemá k dispozici, a tak se k nim nemůže vyjádřit. Zopakovala, že udělování odměn úředníkům není v kompetenci hejtmanky, ale ředitele krajského úřadu.

Kontroloři se zaměřili na odměňování úředníků v roce 2020. Konkrétní jména ve zprávě nejsou, ministerští auditoři totiž nemají ze zákona přístup do osobních spisů a kontrolují jen nakládání s penězi. Nemohou ani udělovat pokuty. V závěrech ale uvádějí, že by se pochybením měl zabývat inspektorát práce, který by pokuty uložit mohl.

Podle nynější hejtmanky Petry Peckové (STAN) zatím není jasné, jestli kraji vznikla nějaká škoda, protože ministerská kontrola jen konstatovala, že odměny jsou neobvykle vysoké a nezdůvodněné. "Tudíž na základě zjištění kontroly pravděpodobně nelze vymáhat škodu či nějaké plnění po předchozím vedení kraje. Nicméně tento názor si ještě necháme posoudit právníky právě z pohledu odpovědnosti vedení kraje za nenastavení vnitřních procesů,“ dodala Pecková.

Server už dříve uvedl, že někteří zaměstnanci úřadu brali v letech 2018 a 2019 k běžnému platu měsíčně odměny mezi 60.000 a 85.000 Kč. Tím se jejich výplata dostala na 120.000 až 150.000 Kč. Podle serveru se nyní ukazuje, že praxe nadstandardních příjmů pokračovala i loni.

Přestože je podle zákona nutné mimořádné prémie doložit, v dokumentech kraje za rok 2020 se podle serveru zachovala jen neurčitá odůvodnění, například "za mimořádné pracovní úsilí a plnění zvlášť významných pracovních úkolů". Jeden z úředníků, jenž bral odměny ve stejné výši jako plat, měl podle oficiálních dokumentů tyto peníze za agendu spojenou s koronavirem. Podle kontrolorů přitom nebylo uvedeno, jaké úkoly vykonával. Jiný zaměstnanec si peníze zasloužil za práci „nad rámec pracovních povinností“, další dostal prémie za pomoc s organizací Hejtmančina dne v Mělníku.

Kontroloři také zaznamenali, jak se kraj vyrovnal s některými zaměstnanci, kteří z úřadu odešli. Uvedli čtyři případy, kdy zaměstnanci dali výpověď, ale vzápětí jim úřad přiznal mimořádnou odměnu v řádu statisíců korun. A to přesto, že během roku dostávali měsíčně k platu na bonusech desítky tisíc.

Audit přišel i na to, že vybraní úředníci měli k platu osobní ohodnocení dosahující stejné výše jako základní plat. Stoprocentní osobní ohodnocení přitom smí mít podle zákona jen takzvaný všeobecně uznávaný odborník. Kraj však podle serveru nedoložil, na základě čeho byli vysoce honorovaní úředníci považováni za všeobecně uznávané kapacity.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy