Odměny dvou středočeských úředníků za Jermanové převýšily jejich roční platy

Středočeský kraj za éry bývalé hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) vyplatil dvěma vedoucím úředníkům odměny, které převyšovaly jejich roční platy. U tří dalších to bylo přes 90 procent. Není přitom zřejmé, za co tak vysoké odměny dostali, uvedl dnes server SeznamZprávy s odvoláním na zprávu kontrolorů z ministerstva financí.

Pokorná Jermanová dnes ČTK řekla, že výsledky auditu nemá k dispozici, a tak se k nim nemůže vyjádřit. Zopakovala, že udělování odměn úředníkům není v kompetenci hejtmanky, ale ředitele krajského úřadu.

Kontroloři se zaměřili na odměňování úředníků v roce 2020. Konkrétní jména ve zprávě nejsou, ministerští auditoři totiž nemají ze zákona přístup do osobních spisů a kontrolují jen nakládání s penězi. Nemohou ani udělovat pokuty. V závěrech ale uvádějí, že by se pochybením měl zabývat inspektorát práce, který by pokuty uložit mohl.

Podle nynější hejtmanky Petry Peckové (STAN) zatím není jasné, jestli kraji vznikla nějaká škoda, protože ministerská kontrola jen konstatovala, že odměny jsou neobvykle vysoké a nezdůvodněné. "Tudíž na základě zjištění kontroly pravděpodobně nelze vymáhat škodu či nějaké plnění po předchozím vedení kraje. Nicméně tento názor si ještě necháme posoudit právníky právě z pohledu odpovědnosti vedení kraje za nenastavení vnitřních procesů,“ dodala Pecková.

Server už dříve uvedl, že někteří zaměstnanci úřadu brali v letech 2018 a 2019 k běžnému platu měsíčně odměny mezi 60.000 a 85.000 Kč. Tím se jejich výplata dostala na 120.000 až 150.000 Kč. Podle serveru se nyní ukazuje, že praxe nadstandardních příjmů pokračovala i loni.

Přestože je podle zákona nutné mimořádné prémie doložit, v dokumentech kraje za rok 2020 se podle serveru zachovala jen neurčitá odůvodnění, například "za mimořádné pracovní úsilí a plnění zvlášť významných pracovních úkolů". Jeden z úředníků, jenž bral odměny ve stejné výši jako plat, měl podle oficiálních dokumentů tyto peníze za agendu spojenou s koronavirem. Podle kontrolorů přitom nebylo uvedeno, jaké úkoly vykonával. Jiný zaměstnanec si peníze zasloužil za práci „nad rámec pracovních povinností“, další dostal prémie za pomoc s organizací Hejtmančina dne v Mělníku.

Kontroloři také zaznamenali, jak se kraj vyrovnal s některými zaměstnanci, kteří z úřadu odešli. Uvedli čtyři případy, kdy zaměstnanci dali výpověď, ale vzápětí jim úřad přiznal mimořádnou odměnu v řádu statisíců korun. A to přesto, že během roku dostávali měsíčně k platu na bonusech desítky tisíc.

Audit přišel i na to, že vybraní úředníci měli k platu osobní ohodnocení dosahující stejné výše jako základní plat. Stoprocentní osobní ohodnocení přitom smí mít podle zákona jen takzvaný všeobecně uznávaný odborník. Kraj však podle serveru nedoložil, na základě čeho byli vysoce honorovaní úředníci považováni za všeobecně uznávané kapacity.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy