"Odporná zrada spojenců." Čeští politici odsoudili útok Turecka na Kurdy

Představitelé sněmovních stran odsuzují tureckou ofenzivu proti syrským Kurdům. Vojenskou operaci, kterou Ankara obhajuje vytvořením bezpečnostní zóny pro uprchlíky v severní Sýrii, označují čeští politici za zradu a za porušení mezinárodního práva. Část opozice kritizuje i premiéra Andreje Babiše (ANO), který v září v OSN podpořil plán tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na vznik bezpečnostní zóny.

"Útok na jiný suverénní stát je nepřípustný, doufám, že RB OSN najde cestu jak věc řešit a místo zbraní budou mluvit diplomaté. Turecko nemůže doložit žádný legitimní důvod ke vstupu svých vojsk na území Sýrie," reagoval na tureckou ofenzivu předseda KSČM Vojtěch Filip.

Také předseda SPD Tomio Okamura hovoří o porušení mezinárodního práva. "SPD považuje za řešení návrat k mezinárodnímu právu, tedy odchod všech armád, které jsou v Sýrii bez souhlasu vlády Sýrie, odzbrojení nelegálních skupin a uznání autonomie pro Kurdy," uvedl.

"Je to odporná zrada spojenců, kteří prokázali neuvěřitelnou statečnost v boji s Islámským státem. Teď USA ženou Kurdy do náruče Asada, Ruska a Íránu. Ani tehdy, když USA ustoupily Putinovi a vzdaly v ČR radar, jsem nebyl tolik rozhořčen a znechucen," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Tento tweet je starý dva týdny. Předseda vlády ČR se v něm přiznává, že pro svoji zemi představuje nejen vysavač na veřejné peníze, ale i vážné bezpečnostní riziko. https://t.co/hCfCUwDTW4

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) October 10, 2019

Kurdské milice YPG bojovaly proti teroristickému uskupení Islámský stát (IS), Ankara zahájila ofenzivu proti nim poté, co se z oblasti stáhli američtí vojáci.

Podobně reagoval i předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek. "Kurdské milice YPG pomohly Sýrii porazit Islámský stát. Bojovali proti němu chlapi i ženské s nesmírným nasazením a odvahou a obrovskými ztrátami. A my je teď nechali napospas," uvedl.

Šéf zahraničního výboru Sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL) kritizoval Babiše za to, že v září podpořil Erdoganův plán na vytvoření bezpečnostní zóny v severní Sýrii. "KDU-ČSL bude po premiérovi Babišovi požadovat vysvětlení, proč podpořil tureckou agresi proti Kurdům, kterou Ankara nazývá 'vytvoření bezpečné zóny'. Je v našem zájmu více destabilizovat tento region a tím zvýšit už tak velký migrační tlak na Evropu? Nebo snad chceme obnovení IS?" napsal na twitteru.

KDU-ČSL bude po premiérovi Babišovi požadovat vysvětlení, proč podpořil tureckou agresi proti Kurdům, kterou Ankara nazývá “vytvoření bezpečné zóny”. Je v našem zájmu více destabilizovat tento region a tím zvýšit už tak velký migrační tlak na Evropu? Nebo snad chceme obnovení IS?

— Ondřej Benešík (@BenesikOndra) October 9, 2019

Tureckou ofenzivu i Babišův postoj kritizoval i poslanec Pirátů Ondřej Profant. "V Sýrii bude masivní extrémně násilné přesidlování celého etnika. Iniciuje to členský stát NATO. A podporuje to náš premiér, který má nepochopitelnou náklonnost k autoritářským režimům. Je to opravdu otřesné. Podpořím snahy vedoucí k zastavení tohoto nesmyslného násilí," uvedl.

Babiš v září Erdoganův plán podpořil, tento týden ale uvedl, že je vývojem situace překvapen. Varoval, že vojenský zásah by znamenal hrozbu další uprchlické vlny směřující do Evropy. Situaci je podle něj třeba řešit diplomaticky, mluvil o potřebě svolání Rady bezpečnosti OSN a o tom, že by se věcí měla zabývat i Evropská unie.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Tomio Okamura Vojtěch Filip (KSČM) Ondřej Benešík Andrej Babiš Turecko Kurdové Syrská krize Jan Bartošek Ondřej Profant (Piráti)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

Policie upravila tragickou bilanci nehody FlixBusu u Lipska. Oběti jsou jen čtyři

Středeční tragická nehoda nehoda autobusu dopravce FlixBus u německého Lipska si nakonec vyžádala jen čtyři mrtvé, nikoliv pět. Počet obětí snížila německá policie. Pátý člověk se však stále nachází v život ohrožujícím stavu, uvedli strážci zákona.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy